Tényleg haldoklik az univerzum?

2017. március 28., kedd




Kutatások bizonyítják, hogy az univerzum, és a benne lévő energia semmivé fog foszlani.

Bizonyos értelemben minden, ami él, az haldoklik. Gondoljunk csak a tárgyakra, és ránk. Mi is a folyamatosan oxidálódunk, és bomlunk, csak ez a belső bomlás olyan lassú folyamat, hogy gyakorlatilag nem vesszük észre.

Az öregedés maga is egyfajta energiavesztés, és lassú haldoklás. Az univerzumunk rejtélyes struktúráiban is megfigyelhető egyfajta folyamat, mely egyértelműen arra utal, hogy a világegyetem folyamatosan veszít az energiájából.

Vagyis elképzelhető, szinte biztos, hogy az univerzum összes energiája semmivé lesz majd egy napon.

Ebben nincs vita a tudományos szakemberek között, abban azonban eltérőek a vélemények, hogy ez pontosan mikor következik be.

Vannak ugyanis, akik szerint ez a folyamat egyre inkább felgyorsul majd, és néhány millió év alatt végbemegy, míg mások szerint több milliárd évre lesz ehhez szükség.

Erre a haldoklási folyamatra ráadásul tényleges bizonyítékaik vannak a csillagászoknak: a tudósok kétszázezer galaxis energia kibocsátását vizsgálták meg, és kiderült: mindössze két milliárd év az élettartamuk.

Az egész haldoklás abban rejlik, hogy az entrópia egyre inkább nagy mérteket ölt majd a világunkban. Az entrópia leegyszerűsítve azt jelenti, hogy mindig az történik meg, ami a legvalószínűbb.

Ez a csillagok esetében azt jelenti, hogy átadják az energiájukat és a melegüket, felrobbanásukkor pedig új csillagok keletkeznek.

Az energia és a meleg azonban egyszer elfogy, így többé nem tudnak új csillagok létrejönni. Végül minden ugyanolyan hideg és sötét lesz.

Létezik egy másik teória is, miszerint az univerzum tágulása olyan mértékben gyorsul, hogy a csillagok, bolygók, anyagok egy idő után már nem fognak egymással kommunikálni. Persze emiatt nem kell aggódnunk, ugyanis ezek a dolgok évmilliárdok múlva következnek be.

Azonban nagy kérdés a kutatók számára, hogyha a világunk megsemmisül, pontosan mi is marad hátra. Ráadásul ha nem tudunk a Földről tovább állni, akkor 1,2 milliárd év múlva a Napunk vörös óriássá válása miatt amúgy is elpusztulnánk.

Ha viszont ezt sikerül elkerülnünk, végig nézhetjük szép lassan ahol az univerzum, és a benne rejlő energia semmivé foszlik. kihalt, kopár, ideg hely lesz az űr végtelenje, és sötét.

OSZD MEG másokkal is!

csillagászat űrkutatás univerzum világvége


Megtekintések száma: 35609





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet