Tényleg úgy hat a kóla a szervezetre, mint a drog!

2017. július 25., kedd




Bemutatjuk lépésről-lépésre. Le fogsz döbbenni!

Sokszor kapja meg a kóla azt a vádat - sok más cukros üdítővel együtt - hogy drogként hat a szervezetünkre. Eleinte ezt senki sem hitte el, azonban már tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy ez így van.

Vagyis a kóla a koffein és a benne található cukrok és stabilizátorok miatt képes nagymértékű függőséget kialakítani, mely után kívánni fogjuk az italt. Erről a kedvezőtlen hatásról pedig tudnak a gyártók, de nem érdekli őket, hiszen így még több kóla fogy.

De mi is történik pontosan akkor, amikor kólát fogyasztunk? Mi zajlik le a szervezetünkben?

Nos, az első 10 percben akkora cukormennyiség árasztja e a szervezetet, hogy a szervezetünk cukor lebontása egy időre leáll. A kólában lévő foszforsav ugyanis ezt is gátolja.

A következő lépésben, körülbelül a 20. perc után hirtelen az egekbe szökik a véráram inzulinszintje, és ezt a legtöbben meg is szokták érezni a közérzetükön, főleg az erre érzékenyek.

A 40. percben fog a koffein is teljes mértékben felszívódni a szervezetben. Hirtelen kitágulnak a pupillák, majd a máj elkezd cukrot pumpálni a véráramba, ami majd az adenozin receptorok leállását okozza. Ezek felelnek azért, hogy ne legyünk álmosak. Vagyis ezért van az, hogy nagy mennyiségű kóla elfogyasztása után nagyon álmosak leszünk.

A 45. percben a dopamin termelés elkezd nagymértékben felszökni. Éppen úgy, ahogyan más drogok is hasonló folyamatokat váltanak ki a testünkben-

Amikor már egy óra eltelt, a foszforsav megköti a kalciumot, a magnéziumot és a cinket a gyomor-bél traktusból, ami az anyagcserét megváltoztatja. A vizeletünkkel rengeteg értékes ásványi anyag, főleg kalcium ürül ki.

1 óránál is több idő után folyamatosan csak vizelet ürítés zajlik, mivel a kóla vízhajtó is egyben, és rengeteg egyéb ásványi anyag ürül ki a szervezetből, többek között réz, cink, magnézium. Ezek pedig a szervezetünk számára szükségesek és elengedhetetlenek lennének.

A kóla nagymértékű függést képes tehát előidézni, és a friss kutatások szerint éppen olyan hatása van, mint egy drogfogyasztásnak.

Ezért, ha kólát iszol, azt csakis mértékkel, felelősségteljesen tedd!

OSZD MEG másokkal is!

egészség orvostudomány élelmiszeripar kóla


Megtekintések száma: 70460





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet