Tényleg van kapcsolat az autizmus és a D-vitamin között?

2017. március 24., péntek




A vitatott témának most egy újabb kutatás tehet pontot a végére?

A Queenslandi Egyetem kutatói jártak utána a kérdésnek. Az intézmény agykutató intézetének szakemberei szerint a mostani eredményekkel tovább gyarapodik azoknak a bizonyítékoknak a tárháza, amelyek szerint a D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik az agy fejlődésében – olvasható a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

A tanulmányt vezető Darryl Eyles szerint a vizsgálatok során az autizmus legszélesebb körben elfogadott kritériumait vették alapul, és azokat az egereket tekintették érintettnek, amelyek abnormálisan viselkedtek, nehézségeik voltak a társas interakciókban, az alapvető tanulási folyamatokban és sztereotip viselkedést mutattak.

„Eredményeink szerint azok a vemhes nőstények, amelyeket az első trimeszterrel megegyező időszakban aktív D-vitaminnal kezeltünk, olyan utódokat hoztak a világra, amelyeknél nem alakultak ki ezek a rendellenességek” – mondta a kutató.

Az agykutató intézet munkatársai nemrég összefüggést találtak a terhesség alatti D-vitamin-hiány és a megnövekedő autizmuskockázat között embereknél. Az autizmus nagyjából a világ népességének egy százalékát érinti, és a társas kapcsolatokban, valamint a kommunikációban okoz különböző fokú nehézségeket.

A D-vitamint a szervezet a napsütésből tudja felvenni, de néhány élelmiszerben és táplálékkiegészítőben is megtalálható.

A mostani vizsgálatban részt vevő Wei Luan szerint a D-vitamin ugyan kulcsfontosságú szerepet játszik a csontrendszer egészségének megőrzésében, ám aktív, hormonhatást kifejtő formáját nem lehet adni várandós nőknek, mivel befolyásolhatja a fejlődő magzat csontvázát.

A szakember szerint a mostani eredmények lehetővé teszik a kutatók számára, hogy kiderítsék, pontosan mikor és milyen mennyiségben van szükségük kolekalciferolra – a D-vitamin terhes nők számára is biztonságos formájára – a várandós nőknek.

Forrás: mno.hu

egészség egészség megelőzés


Megtekintések száma: 30102





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet