​Tibeti Halottaskönyv – buddhista túlvilági kalauz rejti halhatatlanság titkát

2023. június 28., szerda




A Tibeti Halottaskönyv leírása szerint a haldoklás és a halál utáni állapot állandóan választási lehetőséget kínál: vagy belemerevedünk kötődéseinkbe és félelmeinkbe, vagy felismerjük valódi természetünk szabadságát. A könyv arra tanít, hogy ez a lehetősé

A könyv a léleknek a test halála utáni útjával foglalkozik. Tartalmát régen szájról szájra adták tovább, míg végül leírták. Az általunk ismert szövegváltozat a VIII. századból való, tehát több mint ezer éves.

A Halottaskönyv szövegét hangosan olvasták a haldokló mellett és a temetési szertartás alatt. 

Ezzel segítették a haldoklót, hogy minden jelenséget felismerjen, amikor azokkal találkozik, hogy megismerje és megszeresse új tartózkodási helyét, és ne tartsa őt vissza semmiféle szeretet és érzelmi kötelék a földi élethez. C. G. Jung úgy fogja föl a Halottaskönyvet, mint útmutatót egy fordított beavatási szertartásról, amelynek során a meghaló ember tudattalanja negyvenkilenc rituális lépéssel végigjárja a fordított fejlődést. Végül mint megszülető ember az anyaölben érkezik célba.

Egy ősi szöveg a halál utáni élet titkát tartalmazza. A tibetiek számára a "halál művészete" nem más, mint az élet művészete. Ebben a dokumentumfilmben interjúk láthatók híres szent emberekkel és tudósokkal, akik a Tibeti Halottaskönyv és a túlvilági lét rejtélyét tárják fel.

Mi történik velünk, amikor meghalunk? Amikor a Tibeti Halottaskönyv napvilágot látott a nyugati világban, sokan gondolták, hogy erre az alapvető kérdésre megkapták a választ. 

A reinkarnációban való buddhista hit alapján a Halottaskönyv egy használati kézikönyv a haldokló számára, egy útikönyv a túlvilágba, amely magában foglalja istenekkel, démonokkal és a saját leendő szüleinkkel való találkozást a fogantatás pillanatától. A túlvilág 8. században készült leírása rejtélyes hasonlóságot mutat a modern történelem halálközeli élményeivel.

Miután több mint ezer évig rejtve volt a világ elől, a Föld egyik legtávolabbi sarkában ráleltek és végül a 20. században lefordították. Azóta ez a mitikus és misztikus szöveg a világ vallási életének egyik legfontosabb írásává vált. 

A filmben ünnepelt szaktekintélyek tárják fel a kézirat történelmét és üzenetének jelentését.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 94989





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet