Titkozatos náci szuperfegyver lehetett ez a szerkezet? Máig rejtély, hogy milyen célja volt és milyen fémből készült...

2023. január 31., kedd




Nem tudni pontosan milyen célból készítették, sem azt, hogy milyen fémből építették. A náci Németországban készült bizarr szerkezet rejtélye.

Nem maradt fenn semmilyen tervrajz vagy írásos információ a második világháború egyik legfurcsább kinézetű német tankjának pontos szerepéről.

A járművet európai csatatereken sohasem vetették be és mindössze egyetlen darabot találtak belőle a Távol-Keleten.

A német mérnökök a második világégés alatt több „csodafegyver” fejlesztésébe belefogtak, ezektől az eszközöktől várták a háború menetének megfordítását.

kugelpanzer

A legtöbb ilyen szerkezet azonban túlságosan későn vagy csak prototípusként készült el. A sikeresen megépítettekből sem állt rendelkezésre elegendő, hogy a Harmadik Birodalomnak hadisikereket hozzanak.

Eme törekvések egyik bizarr termékének számított a furcsa kinézetű Kugelpanzer (labdatank vagy gömbtank). A jármű valódi céljáról – mivel hivatalos dokumentumok nem maradtak fenn - azóta is keveset tudni.

Annyi biztos, hogy a náci Németországban készült, ahonnan később Japánba szállították.

1945-ben Mandzsúriában került a szovjetek kezére. Az egyetlen Kugelpanzert jelenleg az oroszországi Kubinkai Tank Múzeumban őrzik.

Kevés információ

Magáról a tankról rendkívül keveset tudni. 

A járművet egyhengeres, kétütemű motor hajtotta. Elején apró kémlelőnyílás biztosította a kilátást, a hátulsó kar és támasztókerék pedig a stabilitást szolgálta.Páncélzata mindössze 5 mm vastag volt.

Mivel a mintavételezést a múzeum nem engedélyezi, nem tudni milyenfajta fémből építették meg.

Milyen célból készítették?

Erre is csak elméletek vannak: felderítő feladatokat láthatott el, mobil megfigyelőállomásként a tüzérség munkáját koordinálhatta vagy kábelt fektethetett. Más teória úgy véli, hogy a japán kamikáze-stratégia egyik eleme volt, amelyet öngyilkos akciók során vetettek be.

Ahogy a háború vége közeledett és a felkelő nap országának helyzete egyre reménytelenebbé vált, úgy szaporodtak meg a japán katonák öngyilkos akciói.

Ezekről a bevetésekről leginkább a halálba zuhanó repülőgépek ugranak be a hétköznapi embernek (a célra külön légi járművet is fejlesztettek), a szuicid küldetések végrehajtására azonban számos „kreatívabbnál kreatívabb” módszer kínálkozott.

Léteztek például öngyilkos tengeralattjárók (úgynevezett Kaiten-torpedók), amiket az egyfős személyzet egyenesen az ellenséges hajónak vezethetett.

Mindezt figyelembe véve a Kugelpanzer jól beleillett a kamikáze-stratégiába:a kisméretű tankot mindössze 1-2 fős személyzet vezérelhette. Tervrajzok híján azt sem tudni, felfegyverezték-e valamivel a járművet, bár bizonyos vélekedések szerint rendelkezett elülső géppuskával. 

A páncélzata viszont rendkívül vékony: az 5 mm-es vastagság más páncélos járművekkel összehasonlítva csekélyke védelmet nyújtott a benne ülőnek.

A világuralom kulcsa?

Akadnak olyan vélekedések, miszerint a Kugelpanzer jelenthette a németek számára a világuralom elérésének kulcsát. A műszaki leírások alapján fürgébb lehetett a többi tanknál, és ebben lehetett a másokkal szembeni nagy előnye.

Talán ha a háború vége előtt sikerült volna eleget gyártani belőle (több százat több ezret) akkor

a náci Németország talán fordíthatott volna a háború menetén.

A náci Németország világuralomra tört volna, és még az Antarktiszt is meghódította volna. A jeges kontinens meghódításának terve egyébként tényleg fontos célját képezte a nagy német birodalomnak, azonban a szövetségesek győzelmével ez sem vált valóra. 

Persze ezt nem lehet biztosra tudni, hisz a történelem máshogy alakult, és ez már mindig is a "mi lett volna ha..." kategóriába lesz sorolva.

Bármelyik elmélet is bizonyuljon helyesnek, a Kugelpanzer vélhetően a második világháború egyik legegyedibb fejlesztésének számít.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes összeesküvés nácik


Megtekintések száma: 106267





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet