Titokzatos fekete szarkofágra bukkantak régészek Egyiptomban: senki sem tudja, hogyan létezhet!

2023. május 7., vasárnap
Sokak szerint a múmia átkáról van szó.

Egyiptomban nemrég egy olyan régészeti ásatás robbant be a köztudatba, ahol egy rejtélyes, fekete gránit szarkofágot találtak.

A szarkofág eredetéről egyelőre nem sokat tudni, de számtalan apró jel még titokzatosabbá teszi.

A legújabb felfedezés egy fekete gránitból készült hatalmas szarkofág, amelyet az Alexandria közelében lévő Szidi Gaberben találtak egy új építkezéshez ásott gödörben.

Az 1,8x2,6x1,6 méteres koporsó a legnagyobb, amit e városban találtak.

Ami ezt az ősi kincset még különlegesebbé teszi, hogy a Smithsonian Magazine szerint 2000 óta senki sem nyitotta fel, megkímélték a sírrablók is.

A habarccsal lezárt szarkofág, amelyet öt méter mélyen találtak meg a föld alatt, vélhetően a ptolemaioszi korból (Kr.e. 305-30) származik. 

Egy alabástrom mellszobrot is találtak mellette, amely vélhetően a sírban nyugvó férfit ábrázolja, de kilétére eddig nem derült fény.

Csak remélni lehet, hogy felnyitóit nem sújtja „a múmia átka”

Cameron Ashton Ready szerint azért nem szabad felnyitni a szarkofágot, mert ez egy sír része, egy szent helyé, függetlenül attól, hogy milyen régi. Ezért háborgatni mindenképpen hiba lenne. 

Ugyanezen a véleményen van Haitham Shalaby is, Leanne Crowther viszont mindenképpen tudni akarja, mi van benne, mert hajtja a kíváncsisága.

Ricky Tyson nem kertel: egy kalap alá veszi a régészeket a sírrablókkal, mert ők talált kincsek dokumentálását teszik pénzzé.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek történelem egyiptom


Megtekintések száma: 52789

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet