Titokzatos felhők a Titánon

2017. január 2., hétfő




Már többször előfordult, hogy vékony felhőket észleltek a Titánon. A kérdés, hogy a felhők miért láthatók bizonyos felvételek, míg a többin nyomuk sincs.

A Titán felszíne

A Titán egyre jobban foglalkoztatja az emberiséget az utóbbi években. A Szaturnusz legnagyobb holdjáról azt tartják, hogy hatalmas metántavak, tengerek vannak a felszínén, és légkörrel is rendelkezik.

Mai napig ez az egyetlen, sűrű légkörrel rendelkező hold a Naprendszerben. Egészen a közelmúltig ez a légkör megakadályozta a Titán felszínének optikai vizsgálatát, de az amerikai-európai Cassini–Huygens küldetés aztán bámulatos eredményekkel szolgált.

Rengeteg részletes felvételt készítettek a felszínéről, így a tudósok tanulmányozhatták végre a Titán felszínét is.

A tudomány jelen állás szerint úgy sejti, hogy fagyott állapotban több olyan elem is jelen lehet ezen a holdon, melyek annak idején az élet kialakulásához voltak szükségesek itt a Földön.

Titokzatos felhők

A NASA Cassini űrszondája már többször érzékelt különös, vékony felhőket a Titánon. Ebben még annyira nem is lenne semmi szokatlan, azonban ezek a rejtélyes felhők több kérdést is felvetnek.

Csak az űrszonda infravörös spekrométere látott át a Titán ködös légkörén, hogy lefotózza a nehezen elcsíphető felhőket, a másik tudományos képalkotó műszer egészen más képet rögzített.

És pont ezek miatt a különbségek miatt lett megint nagyon érdekes a Titán, és annak felhői a tudósok, űrkutatók számára.

Ugyanis míg az egyik felvételen ott vannak a felhők, a másikon már nyomuk sincs, noha egy időben készültek ezek a felvételek.

A felső képen szinte minden felhőmentes. Abszolút nem érzékelhetőek a felhők a képen, sem műszeresen nem voltak érzékelhetőek.

A második képen ellenben megjelentek az óriási kiterjedésű, vékony felhőrétegek.

Adódott azonnal a nagy rejtély, hogy hogyan lehet az, hogy a Titán felhői nem látszanak, csak az egyik felvételen, míg a másikon semmi jel nem utal arra, hogy felhők vannak az adott területen.

Bár a két felvételt készítő két műszer infravörös tartományai között eltérések vannak, a NASA szakemberei szerint ennek ellenére a felhőknek legalább a nyomainak látszódnia kellene.

Lehetséges magyarázat

Természetesen számtalan különféle elméleti magyarázat látott napvilágot az eset kapcsán, melyek között voltak igen merész gondolatok.

Az egyik ilyen szerint a felhők azért nem voltak jelen csak az egyik felvételen, mert valójában fantom felhők, melyek nem érzékelhetőek minden műszerrel.

A legnagyobb esély azonban arra az elméletre van, mely szerint a Titán ködös légkörében kell keresni a dolog nyitját, mert ezen sokkal könnyebb átlátni a hosszabb infravörös tartományban, mint a csupán közel-infravörös hullámhosszakat érzékelő műszerekkel.

Ezért lehetett az, hogy az egyik felvételen ott van, a másikon pedig nincs ott az a rengeteg felhő.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 41577





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet