Titokzatos hangokat érzékeltek a Mariana ároknál

2016. december 16., péntek




2014 és 2015 között különös hangokat rögzítettek a Föld legmélyebb víz alatti pontján, a több, mint 11 km mély Mariana ároknál. Új kutatások szerint nem kizárt, hogy egy eddig ismeretlen élőlény hangja lehetett.

Rejtély, a Mariana árok mélyén

A Mariana árok a világ legmélyebb víz borította árka, mely a Csendes Óceánban található, és egész pontosan 10 994 méter mély.

Eleve egy rejtély, hogy hogyan létezhet odalenn egy akkora méretű tengeri élőlény, mely képes ilyen hangokat kiadni, mint amiket 2014 és 2015 között rögzítettek, és kibírja az 1100 atmoszféra nyomást.

Az is eleve megkérdőjelezi az élőlények létezését odalenn, hogy a lent hagyott tárgyak gyakorlatilag nem korrodálódnak.

Az amerikaiak egyik búvárhajója például elsüllyedt, és csak hónapok múltán sikerült felszínre hozniuk.

Legnagyobb meglepetésükre, a benne hagyott sonkás-sajtos szendvics tökéletesen friss maradt. Rögtön hűtőszekrénybe rakták, de másnapra megromlott. Nincs válasz arra, mi konzerválta az ételt a mélyben, mi tartotta friss állapotban.

Titokzatos hangok

2014 és 2015 között komoly mélytengeri kutatások zajlottak a térségben, melynek során többször észleltek bizarr, eddig semmire sem hasonlító hangokat. A szakértők mind a geofizikai, mind az emberi forrást kizárták.

Eleinte egy sziláscetfaj létezésére gondoltak lehetséges megoldásként, azonban az utóbbi időben ez az elmélet is elsikkadt.

A különleges biológiai lénytől származó dal ugyanis annyira különbözik minden eddigitől a Földön, hogy lehetséges, hogy egy új, eddig ismeretlen tengeri élőlény hangja lehet.

Őskori lény is élhet odalenn

Könnyen elképzelhető, hogy óriási lények, vagy lény bújik meg a Mariana árok mélységeiben. Az óceán ezen része nagyon nagy és átláthatatlan, ezért rengeteg olyan életforma élhet itt, amit még nem fedeztünk fel.

Egyáltalán nincs kizárva, hogy létezhet odalenn egy olyan tengeri lény, amit még nem találtunk meg.

Azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a mai napig honosak azok a történelem előtti halak, amelyek 170 millió évvel ezelőtt éltek. Feltételezik, hogy a mélytengeri árkokban megmaradt az, ami 2 milliárd évvel ezelőtt keletkezett.

Egy tavaly is sikerült érzékelni egy korábban ismeretlen állat hangját, sőt, idén Alaszka partjainál egy olyan csontvázat is felfedeztek, amelyet nem tudtak egyetlen leírt cetfajhoz sem kötni.

A zajok 2,5-3,5 másodperc hosszúak, és 38 és 8 000 hertzes frekvencia közt mozognak. Senki sem tudja, még a biológusok sem, hogy milyen állattól származnak, de annyi bizonyos a hangok alapján, hogy egy igen nagytestű élőlény adja ki őket.

rejtély rejtélyek megmagyarázhatatlan mélytengeri szörny


Megtekintések száma: 100912





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet