Titokzatos kvantumfolyadékot fedeztek fel egy kristályszerkezetben

2016. december 13., kedd




Az Oak Ridge-i Nemzeti Laboratórium tudósai egy rendkívül bizarr, kvantumfizikai jelenségre lettek figyelmesek. És egy olyan kvantumfolyadékra, melynek azelőtt a tudomány még a létezéséről se tudott.

A világ működésével kapcsolatos megmagyarázhatatlan anomáliák

A kvantumfizika világa évről-évre megdöbbenti a tudósokat és a fizikus társadalmat. Főleg az utóbbi időben, ugyanis rendre napvilágra kerülnek olyan bámulatosan érdekes, modern tudományunk törvényeinek is ellentmondó összefüggések, melyek alapjaiban változtathatják meg a világunkról alkotott képünket.

Hogy csak egyet említsünk, ott van a híres kettős rés, vagy dupla rés kísérlet, mely bizonyítja, hogy egyes részecskék képesek hullámszerűen és nem hullámszerűen is viselkedni, attól függően, hogy megfigyelik-e őket, vagy sem.

Ez aztán azóta számtalan feltételezést szült, többek között a fizikusok egy része azt mondja, hogy ez a jelenség utalhat arra, hogy a jövő képes kihatni a jelenre. Más kísérletek során pedig képesek voltak információt visszanyerni a jövőből, vagyis úgy tűnt, mintha az üzenet a jövőből hamarabb elérkezett volna a jelenbe, minthogy az üzenetet elindították volna.

Ilyen, és ehhez hasonló jelenségek egyre gyakoribbak, és egyre több kérdést vetnek fel a világ működésével kapcsolatban, melyről valljuk be: egyre inkább nincs fogalmunk, hogyan, és miként működik.

Titokzatos kvantum folyadék

Az Oak Ridge-i Nemzeti Laboratórium tudósai egy olyan tudományos felfedezést tettek, ami tényleg mindent megváltoztathat, amit tudunk a világunkról, és az azt felépítő anyagról.

Egy különleges kristályban – melyet alig egy éve sikerült először előállítani mesterségesen – olyan bizarr anyaghalmazt talált,mely leginkább úgy viselkedik, mintha valami részecske szintű folyadék lenne.

Ez a titokzatos kvantumfolyadék lehet rengeteg eddig nem megmagyarázott jelenség kulcsa, akár a természetfeletti jelenségek magyarázata is.

Eleve azt is nehéz elképzelni átlagos felfogással, hogyan lehet egy alapvetően szilárd anyag folyadékkal teli. Jelenleg ugyanis a vizsgált kristály esetében ez a helyzet. A kvantumfizikai szinteken ugyanis a kristály rácsszerkezete között rejtőzik ez a kvantumfolyadék.

Összefüggés lehet a kvatum összefonódással

A kvantumfizika ismer egy nagyon titokzatos jelenséget, amit csak kvantum összefonódásnak hívnak. Azt már tudják a kutatók, hogy a részecskék legtöbbje ellentmondásos módon képes egyszerre több helyen lenni, úgy, hogy közben ezek a részecskepárok kapcsolatban maradnak valahogyan egymással.

Ezt a kapcsolatot sokszor próbálták megfejteni, de teljes mértékben még nem sikerült magyarázatot találni rá.

Az új vizsgálatok alapján a kutatók azt feltételezik, hogy talán ez a rejtélyes „szellemszerű” kvantumfolyadék lehet a kulcs annak,hogy két részecske a távolban is „össze legyen kötve”.

Az elektronok ebben a kvantumfolyadékban foroghatnak a kristályszerkezetben, ez valóban nagy részben meg is magyarázná az elektronok sajátos viselkedését, mint magyarázat.

Egyelőre még vizsgálják a tudósok az összefüggéseket és próbálnak még több bizonyítékot találnia kvantumfolyadékra, de ha sikerül, az átformálhatja azt, amit az anyagról tudunk.

rejtély fizika rejtélyek megmagyarázhatatlan kvantumfizika


Megtekintések száma: 46512





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet