​Több ezer gyerek tűnt el Magyarországon 2020-ban: örök rejtély, mi történt...?

2021. január 21., csütörtök
Tényleg szervezett gyermekrabló hálózatok működhetnek Magyarországon?

Magyarországon 2020 november másodikáig összesen 15 398 körözést adtak ki eltűnés miatt kiskorúakra. 

Ez azonban nem jelent 15 ezer eltűnést.

Azponban így is van néhány százalék ebből, mely soha nem kerül elő, és többek között felmerül az is, hogy áldozataivá válhattak valamiféle bűncsleekménynek.

Nem feltétlenül gyilkosságnak, sokkal inkább gyermekkereskedelemnek, emberrablók hálózatának, ténykedésének.

2020 november másodikáig eddig az évben 1 567 esetben rendeltek el eltűnés miatt körözést gyermekkorú, azaz 0-14 éves fiatalra Magyarországon. Ez a szám a 14-18 évesek között 13 831 volt – tudta meg a Pénzcentrum az ORFK-tól. Összesen ez azt jelenti, hogy 2020 november másodikáig.

Egy része ezeknek a gyerekeknek persze 48 órán belül elő is kerül, mármint a nagy átla.g

ATáler Orsolya, a Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ügyvezetőjének segítségével elemezte a kapott adatokat.

A szakember elmondta, a kiskorú körözések döntő többsége, 80 százalék fölötti arányról beszélhetünk, a Gyermekvédelmi Szakellátásból való eltűnést jelenti hazánkban.

A cikkben – amit teljes terjedelmében itt lehet elolvasni – a szakértő kitér arra is, mi lehet az oka a gyermekotthonokból, lakásotthonokból való szökéseknek, miért tehetetlen a rendszer…

Van azonban egy szűk réteg, melyek olyan eseteket mutatnak, amikre aztán soha nem kapunk magyraázatot.

Lásd Ackermann Dávid esete, de lehetne több tucta hozzá hasonló gyermek eltűnést felhozni, lásd Tyukodi Angéla esete is.

Tyukodi Angéla (ld. balra) 18 évesen tűnt el 2010-ben, Karcag mellett. Barátja épp látta, ahogy beszállt egy Debrecen felé elhajtó vörös kocsiba. Őt azóta se találták meg.

Sok gyermek egészen fiatalon tűnik el, és sokan arra gyanakodnak, hogy hazánkban is működnek kifejezetten gyerekekre “utazó” emberrabló hálózatok, kisebb szervezetek.

Ezek nem is teljesen alaptalanok, az utóbbi években ugyanis több ízben számoltak be furcsa furgonokról, melyek egyes játszóterek, iskolák, óvodák és egyéb intézetek előtt ólálkodtak.

Az emberrablók különféle indokokkal csalják be az autóba a figyelmetlen, gyanútlanáldozatokat.

“Biztos forrásból tudja egy szülő, hogy Pécsett és Budapesten szervezett bandák szednek össze 10–14 éves lányokat, és külföldre viszik őket. A rendőrség még nem tudja, kik ezek”

– idézte 2018-ban a pécsi az iskolaigazgatót a Bors.

A gyerekrablókkal kapcsolatban a BRFK atr közölte: az esetről sem a Budapesti Rendőr-főkapitányság, sem a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nem tud, ilyen irányú bejelentés nem érkezett.

Ezek az esetek mind azt mutatják, hogy a társadalom színfalai mögött bizony időnként tűnnek el gyermekek idehaza is.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3224

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet