​Több, mint 100 évvel ezelőtt jelentek meg az első elektromos autók!

2020. december 26., szombat




Erről nagyon sokan nem tudnak!

Könnyen úgy gondolhatjuk, hogy az elektromos autók új találmányként jelentek meg a piacon, a mai példányok előfutára azonban már 100 évvel ezelőtt is felkeltették az emberek érdeklődését.

Az első elektromos autók több mint 100 éve jelentek meg, az első példányokat többek közt Thomas Edison és Gustave Trouve tervezte és fejlesztette ki. A huszadik század elején egy elektromos jármű szárazföldi sebessége rekordot döntött, története szorosan kapcsolódik az áram, valamint az elemek és akkumulátorok történetéhez.

Az első elektromos autók

Az elektromotor primitív modelljét a magyar Jedlik Ányos alkotta meg 1828-ban. A 19. század végéig az elektromos motorok több változatát tervezték meg, fejlesztették ki és alkalmazták különböző közlekedési eszközökön.

1884-ben Thomas Parker, egy brit férfi, akinek a nevéhez fűződik a londoni metró villamosítása, valamint a liverpooli és birminghami villamosvonalak üzemeltetése, bemutatott egy járművet, amely hat embert tudott szállítani egyfajta elemekkel teli dobozon. Nem sokkal ezután, 1897-ben, megjelent az első elektromos autós taxitársaság az Egyesült Államokban. Ezeknek a járműveknek pontosan azok voltak az előnyei, amelyekkel a mai elektromos autók is rendelkeznek. Az alacsony vibrációjú, halk és kevés üzemanyagot használó autók gyorsan népszerűvé váltak.

Egy évvel később, 1898-ban a nagy Ferdinand Porsche Ludwig Lohnerrel megtervezte az első modellt, amelynek akkumulátora 500 kg volt, vagyis a teljes szerelvény tömegének majdnem a fele. Hatótávolsága körülbelül 80 km volt, és maximálisan 34 km/h sebességgel tudott haladni .

A híres amerikai feltaláló, Thomas Edison is részt vett az elektromos járművek fejlesztésében. Henry Forddal együtt Edison 1913-1914-ben elkészítette az elektromos autó “olcsóbb” változatát.

Gyors fejlődés, gyors hanyatlás

A 20. század elején az Egyesült Államokban több mint 4000 autó volt úton, ezek egyharmada elektromos, egyharmada benzin és egyharmada gőz meghajtású. Az elektromos járművek gyorsabban elindultak, mint a gőzmeghajtásúak, tisztábbak voltak, mint a belső égésűek, és körülbelül 60 km-t tudtak megtenni egyetlen akkumulátor töltéssel.

De a hideg időjárás sajnos az elemek gyors lemerüléséhez vezetett. Bár az 1900-as évek számos ismert kutatója és mérnöke az elektromos meghajtás életképessége és előnyei mellett érvelt, az elektromos autók hanyatlása is megindult. 1920 és 2000 között az elektromos autók csillaga leáldozott.

Visszatérő érdeklődés az elektromos autók iránt

2004-ben Elon Musk, az amerikai Tesla Motors cég alapítója megkezdte az elektromos Roadster modell fejlesztését. 2008-ban jutott el az ügyfelekhez, és figyelemreméltó sikert aratott. 2012-ben a Tesla piacra dobta a jól ismert Model S-t. Ugyanakkor a Mitsubishi iMiEV érdeklődéssel kísérte a nagy gyártókat szerte a világon. Ezzel a Citroen és a Peugeot elektromos modelljei beléptek az európai piacra. A BMW az i3 és i5 modelleket is piacra dobta. Úgy tűnik, hogy a jövő mindenképp az elektromos autóké.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 19513





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet