Több mint 60 éve üvegbe van zárva, levegő nélkül, és mégis él a titokzatos növény

2023. április 29., szombat




1960-ban ültették bele egy palackba, azóta se friss levegő, se víz ne érte, mégsem pusztult el.

Azt gondolod, hogy az élet annyira törékeny, hogy nem képes elélni az élethez szükséges anyagok nélkül? Akkor súlyosan nagyot tévedsz!

Az élet mindig is arról volt híres, hogy megmutatta, hogy az életre legalkalmatlanabb területeken is képes megjelenni.

Gondoljunk csak a föld atmoszférájának legfelső rétegében, az űr határán élő organizmusokra, melyek a nap gyilkos ultraibolya sugarait, és az űr vákuumát is túlélik, miközben egy oxigén és vízszegény közegben lebegnek.

A medveállatkák is hasonlóak, melyek mindent kibírnak, és még a radioaktív sugárzás sem árt nekik.

Léteznek a világon olyan organizmusok, olyan összetett rendszerek, melyek bárhol megélnek, akár a jég hátán is. Gyakorlatilag nekik köszönhetjük, hogy van élet a Földön, ők taposták ki nekünk az ösvényt.

Az azonban ennek tudatában is hihetetlen, hogy egy majdnem 60 éve levegőtől és víztől lezárt növény egy nagy üvegben képes volt túlélni, és tovább növekedni.

Mégis, hogyan lehetséges ez? Hiszen a növényeknek levegő is kell, no meg víz, nem igaz?

Az eset valódi, és tényleg megtörtént, és a növény még ma is él, hihetetlen módon. Eredetileg 1960-ban egy bizonyos Gardener David Latimer nevű férfi ültette el egy hatalmas palackba a növényt.

Egy érdekes kísérletnek szánta a dolgot, amiben azt akarta megfigyelni, mi lesz a növénnyel, ha nem kap vizet, és oxigént.

12 éven át csak nevelgette, mire eldöntötte, hogy ledugózza a tetején, és elkezdi figyelni, mi fog történni vele.

A növény egyébként egy időközben hatalmasra nőtt Tradescantia, ami zöldebb, mint valaha.

Elképesztő folyamat zajlott le a majdnem 60 év alatt, mialatt a növény a palackba volt zárva. 4 palánta lett elültetve eredetileg, ebből az évek alatt 3 teljesen elhalt, de a negyedik erőre kapott, és elkezdett növekedni is.

Persze a férfi egy kicsit csalt is a dolgokkal, mert elmondása szerint megöntözte, de a 60 év alatt összesen kétszer tette ezt meg. Legutoljára1972-ben, amikor a műanyag dugót megolajozta.

Ezt követően a dugó annyira beleszorult, hogy nem lehetett többé kihúzni. A palack állandóan ki van téve a fénynek, 1,8 méterre van egy ablaktól, és folyamatosan figyelik, mi történik vele. Rejtélyes módon a növény nem halt el az évtizedek alatt, hanem tovább zöldellt, sőt, növekedett is.

A lehetséges okokat illetően mindenki csak találgat, mivel nem vizsgálhatják meg a növényt, hiszen azzal megzavarnák a növény tökéletes fejlődését, és zárt életterét.

A biológusok elképezései szerint egy mikroklíma alakulhatott ki a palackban, mely egy körforgást üzemeltet, ezért képes a növény életben maradni ebben a zárt rendszerben.

tudomány rejtély érdekes rejtélyek érdekesség természet


Megtekintések száma: 253664





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet