Több száz millió ember lehet kitéve az autizmus fokozott veszélyének! Tudnotok kell róla!

2018. november 7., szerda




Figyelmeztetnek a kutatók. Borzalmas összefüggés miatt kongatták meg a vészcsengőt!

Nem is gondolná az emberek, köztünk mi magunk is, hogy mekkora veszélynek vagyunk kitéve.

Egy ilyen, mindannyiunk életében ott lappangó magas kockázatra derült fény.

Ez azonban olyan jelentőségű és mértékű, hogy a tudósok egységesen azon az állásponton vannak, hogy világszerte mindenkit figyelmeztetni kell!

A kutatás egyik célja az volt, hogy megvizsgálják a hosszú távú légszennyezés milyen hatásai vannak fiatal korban – kiemelt figyelmet fordítva az autizmusra, mivel már korábbi kutatások utalnak a betegség légszennyezéssel való kapcsolatára.

Az autizmus kiváltó okai nagyon összetettek és emiatt viszonylag keveset tudni róluk. 

Azonban a kutatók egyre több környezeti veszélyfaktort azonosítanak, amíg a betegség genetikai hátteréről mára igen sokat lehet már tudni.

A gyerekek fejlődő agya különösen sebezhető a környezetben lévő méreganyagokkal szemben és rengeteg korábbi tanulmány feltételezi, hogy ezek a környezeti hatások az agyműködésre és az immunrendszerre is komoly hatással lehetnek. - írja az Arsratio.hu

Ezek hatások megmagyarázhatják az autizmus és a légszennyezés kapcsolatát, viszont a kutatók elmondása szerint még további kutatásra van szükség ahhoz, hogy a légszennyezés és az általános mentális egészség közötti kapcsolatot is részletesebben feltárják.

A légszennyezés az egyik legkomolyabb egészségügyi kockázat és a WHO adatai szerint évente 4,2 millió ember halálát okozza. 

A kültéri szennyezés kiemelten az ázsiai térségben és nagyvárosokban jelent problémát, ahol különböző betegségek kialakulásához vezethet, amelyek lerövidítik az emberek életét.

Még Ausztráliában is, ahol tipikusan igen alacsony a légszennyezés mértéke, ott is megközelítőleg 3000 ember hal meg idő előtt a légszennyezés szövődményei miatt – ami háromszor annyi mint, amennyien közúti balesetben halnak meg az ország területén.

A kutatás vezető szerint az adatok arra utalnak, hogy a légszennyezés világszerte egyre rohamosabban válik komoly problémává és elmondásuk szerint még a legalacsonyabb kitettség mellet is nő a betegségek kialakulásának kockázata.

A légszennyezés leggyakoribb szövődményei a koraszülöttség, lassabb tanulási képességek, illetve különböző szív- és érrendszeri és légzőszervrendszeri problémák.

A kutatásban a szállópor három különböző méreti típusát vizsgálták meg – PM1, PM2.5, PM10 -, melyek mind a közlekedés és az ipar által kerülnek a levegőbe. 

Minél kisebb egy adott részecske annál nagyobb az esély arra, hogy képes áthatolni a tüdőszöveteken és a véráramon keresztül így a szervezet más részeire is képes eljutni.

A PM1 a legkisebb részecskéket jelenti, melyekről eddig viszonylag kevés tanulmány született és a kibocsátásuk emiatt sok helyen nincs külön szabályozva. 

Azonban Kínában a PM2.5 részecskék 80 százaléka méretei szerint PM1-es részecske is, ami miatt a kutatók szerint fontos külön is vizsgálni ezeknek a részecskéknek az egészségügyi hatásait és a szabályozásba is külön kellene venni őket. 

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: Arsratio.hu

egészség életmód figyelmeztetés veszély


Megtekintések száma: 15694





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet