Tudod mekkora a világ legkisebb könyve?

2017. március 9., csütörtök




Megmutatjuk, mert nem fogod kitalálni!

Ha megkérdeznék tőled, hogy mekkora lehet a világ legkisebb könyve, akkor tudnád rá a választ? Valószínűleg nem, mivel a megkérdezettek 80%-a nagyon mellélőtt a kérdés kapcsán, amikor tippelnie kellett.

Ugyanis a tudomány annyira precíz, és olyan fejlett ma már, hogy az így létrehozott legkisebb könyv a világon kisebb, mint a többségük gondolta volna.

Gyakorlatilag elfér egyetlen mákszem felén. Egész pontosan 0,07 milliméter. Ez annyira kicsi, hogy szabad szemmel is alig látható.

Arról meg le kell mondania az átlagembernek, hogy beleolvashasson, ugyanis erre csak mikroszkóppal van lehetőségünk, annyira kicsit.

Merthogy a parányi könyvre még szöveget is vittek fel. A könyv méltán nyerte el a Guinness-rekordok világrekorder címét.

Egy Szibériában élő mikroszkopikus dolgokkal foglalkozó férfi, Vlagyimir Aniszkin közel 5 év fáradtságos munkájának köszönhető ez az elképesztően pici alkotás.

Persze ez az öt év munka nem magával a könyvvel telt végig, hanem a létrehozásához szükséges technológia kifejlesztésével.

Aniszkin ugyanis a semmiből találta ki, hogy rekordot állít fel, és éveken át dolgozott azon, hogy egyáltalán meglegyen a technológiai alap, és csak azután kezdett neki. Maga a könyv egyébként egy hónap alatt lett kész, amiből rögtön két verziót is létrehozott.

Az egyikbe egy 19. századi orosz mesét, a másikba az orosz ábécé-t írta bele. Óriási nehézsége volt a dolognak, és sokáig ne tudta, hogyan oldja meg a mindkét oldalán teleírt lapokat úgy, hogy azok tökéletesen illeszkedjenek könyvként.

Végül úgy döntött, hogy egy nagyon vékony, mikroszkopikus méretű volfrámdróttal fűzi össze a lapokat. A miniatűr könyveket kiélezett fémtűvel lehet lapozgatni.

Aniszkin már korábban is készített ilyen miniatűr alkotásokat. 1998 környékén például egy tű fokában építette fel egy tevejelenetet, mely igen látványosra sikeredett, és annak idején szintén körbejárta a világot a híre.

Ha neked is tetszett, OSZD MEG másokkal is!

hihetetlen rekord világrekord


Megtekintések száma: 88401





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet