Tudod mekkora egy nukleusz, és hogy mi van benne?

2016. december 1., csütörtök




Egy látványos 3 dimenziós modell segítségével te is belekukkanthatsz egy sejtmag belsejébe, és láthatod, mennyi minden fér el egyetlenegy nukleuszban.

Hitted volna, hogy egy ennyire apró helyre a teljes genetikai állományod, mindaz, ami leír téged, belefér?

Szinte felfoghatatlan, hogy mennyire kompakt tud lenni az emberi test, és mennyire összetett dolog. Hihetetlen abba belegondolni, hogy apró sejtmagok milliárdjaiból épülünk fel, és ezek a sejtmagok egyenként tartalmaznak 1,8 méternyi genetikai információt.

Ha csomagolástechnikát szeretne tanulni a tudomány és a technika, akkor a szervezetünktől kell ellesnie a trükköt.

A nukleuszon belül ugyanis tényleg több méter hosszú DNS láncolat van összepréselve. Ha a szervezetedből csupán 100 darabot kivennénk, és kicsomagolnánk belőlük a genetikai állományt, és ezeket összefűznénk, akkor megkapnánk egy nagyobb úszómedence hosszát.

És ilyenekből több milliárd(!) van a szervezetedben. Egyszerűen csodálatos alkotás az emberi test, egy olyan intelligens elme – Isten – eredménye, aki következetesen tervezett.

Ezekben a két méter hosszú molekulában - ott lapul az információ szervezetünk teljes felépítéséről. Itt van kódolva a hajunk, bőrünk, szemünk színe, hajlamunk a hízásra vagy soványságra, sőt egyes betegségekre is.

A kutatók számára ez elmúlt években fontos volt az emberi genetikai állomány teljes feltérképezése.

Látható tehát, hogy mennyire fontos a DNS-ben található információ megfejtése. De valóban csak annyi az ember, amivé a génjei teszik?

Csupán biológiai folyamatok milliárdjainak összessége vagyunk, melyek egyfajta lélek látszatát keltik, vagy valóban rendelkezünk saját lélekkel? És a kettő egyáltalán kizárja-e egymást?

Hiszen miért ne férhetne meg a vallás a tudománnyal, mint oly sok évezreden át a történelmünk során?

tudomány emberi test


Megtekintések száma: 19326





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet