Tudományos bizonyíték arra, hogy a pesszimizmus öl

2016. november 20., vasárnap




Rossz hírünk van azoknak, akik nem látják derűsen a világot, és az életet. Az ő életük ugyanis jóval rövidebb lehet.

Nagyobb eséllyel halnak meg szívelégtelenség következtében a pesszimisták, mint az optimisták, erre a következtetésre jutott egy finn kutatás.

A hosszú élet csak akkor hosszú ténylegesen, ha alapvetően vidámak vagyunk, és mindig a pozitív oldaláról nézzük a saját helyzetünk. Nem véletlenül tartották úgy a régi öregek is, hogy azok élnek tovább, akik megtalálják az örömöt az ürömben.

A felmérést még 2002-ben kezdték, nem egészen ezzel a céllal: a helyi közösségek testi és mentális egészségi állapotát vizsgálták, közel 3000 személy bevonásával.

Végül egy 11 éves periódus eredményei alapján dolgozhattak a kutatók, amelynek végére már csak 2146-an voltak életben a kezdeti csoportból, és közülük 121 halt meg szívelégtelenségek következtében.

Egyértelmű bizonyítékok vannak rá, hogy akik sötétebben látták a jövőt, azok sokkal rosszabbul jártak, mint derűlátó társaik.

Ez azt jelentheti, hogy a pesszimista emberek nem törődnek elég körültekintő módon saját egészségükkel. Ez pedig egy ördögi körhöz vezet, ahol a pesszimista ember nem akarja még orvosokkal is traktálni magát az esetlegesen megromló egészségügyi állapota miatt, így a helyzet még tovább romlik.

Persze ez egy a sok konkrét példa közül, hogyan képes ölni a pesszimista gondolkodás.

Szintén fontos lehet, hogy a pesszimistáknak gyakran több rizikófaktor jut. A stressz eleve nem használ, de sokszor a negatív gondolkodásmód együtt jár az erős dohányzással, egyesek ételben és italban keresnek menedéket, ami többek között a vérnyomásnak és a koleszterinszintnek csaphat oda.

A pesszimista emberek „örök életének” a kulcsát már régóta vizsgálják.

A boldogság sokat hozzátesz nem csak az életminőséghez, hanem az életünk hosszához. Ez valószínűleg azzal lehet összefüggésben, hogy a pozitívan gondolkodók sokkal tovább szeretnének élni, és ez tudat alatt kihathat az életükre is.

Egy kapcsolódó kutatásban egyébként azt is megállapították, hogy azok a nők, akik kevésbé bíznak az emberekben, vagy túlzottan cinikusan állnak másokhoz és eseményekhez, szintén nagyobb eséllyel futhatnak bele valamilyen egészségügyi problémába.

ezotéria egészség


Megtekintések száma: 131371





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet