Tudósok hátborzongató felfedezést tettek az Antarktiszon: elkerülhetetlen a katasztrófa?

2021. október 9., szombat




Immáron a bolygónkon zajló folyamatok már visszafordíthatatlanok...

Az Antarktisz véglegesen menthetetlen?

nagyon úgy néz ki, hogy komoly aggályok merültek fel a tudósokban abban a tekintetben, hogy megnyerhető-e valaha a klímaváltozás elleni harc.

Most olyan dolgot fedeztek fel, ami szinte minden reményt végleg eloszlathat...

Sokkal előrébb járnak ugyanis a káros folyamatok a  bolygón, kiváltképpen ezen a vidéken, mint bárki gondolta volna...

Az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) folyóiratában közölt tanulmány szerint 2002 áprilisa és 2016 szeptembere között a két gleccser együttesen nagyjából 18,5 milliárd tonna jeget veszített évente, ami 0,7 milliméternyi globális tengerszint-emelkedéssel egyenlő a vizsgált időszakban.

Az UCI szakemberei egyebek között az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) műholdjai által szolgáltatott adatok, valamint regionális légköri klímamodellek segítségével vizsgálták a Totten-gleccsert és a Moszkvai Állami Egyetemről elnevezett jégárt, megállapítva, hogy mindkettőt súlyosan veszélyezteti a klímaváltozás.

Az Antarktika nagyjából kétharmadát kitevő kelet-antarktiszi régióról eddig úgy vélték a kutatók, hogy ezt a térséget kevésbé fenyegeti az éghajlatváltozás, mint a nyugat-antarktiszi és az Antarktiszi-félsziget sérülékeny jégtakaróit. 

A kutatók szerint mindkét gleccserre fenyegetést jelent az őket körülölelő melegedő óceánvíz és mindkettő jelentősen befolyásolhatja a jövőbeli globális tengerszint-emelkedést.

Isabella Velicogna, a tanulmány társszerzője szerint a kelet-antarktiszi gleccserek tanulmányozása különösen nagy kihívást jelent, mivel esetükben sokkal nehezebb észlelni a változást, mint a nyugat-antarktiszi gleccsereknél. 

A szakember szerint a világ ilyen távoli pontján a műholdak óriási segítséget jelentenek a kutatók számára a gleccserek evolúciójának jobb megértésében.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány érdekes hihetetlen antarktisz kataklizma


Megtekintések száma: 75120





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet