Tudósok rábukkanhattak Isten kozmikus ujjlenyomatára

2017. március 11., szombat




Egy távoli galaxisban leltek rá, és sokat elárulhat az ősrobbanás előtti időkről.

Csillagászok már régóta vizsgálódnak annak érdekében minél távolibb galaxisok irányába, hogy jobb, részletesebb képet kapjanak az ősrobbanást közvetlenül követő szűk időszakról.

Ekkor ugyanis az anyag egy robbanás keretében, iszonyatos gyorsassággal szóródott szét az egyre növekvő térben.

Azonban ennél többet nem sokat tudunk még a korai szakaszáról a világegyetemnek, csak amennyit a kozmikus háttérsugárzás megenged, és ki lehet belőle olvasni.

Most azonban a csillagászok egy új, nem várt felfedezésen keresztül nyerhetnek betekintést ebbe az időszakba. Ugyanis arról van szó, hogy nemrég egy nagyon távoli galaxisban észlelték az eddigi legidősebb valaha felfedezett csillagport.

Ez a kozmikus por pedig abból az időszakból származhat, amikor az ősrobbanás még igen friss esemény volt, és a világegyetem formálódóban volt.

Ráadásul ebben a kozmikus porhalmazban olyan dolgok is vannak, amik annak idején az élet építőkövei lehettek.

Vagyis az élet kezdetleges nyomát fedezték fel, ami akár Isten egyfajta csillagközi ujjlenyomata is lehet.

A jelenségre az új ALMA teleszkópokkal bukkantak rá, ami Chilében található, és nemrég szerelték fel őket napjaink csúcstechnológiájával.

Ez az eddigi legtávolabbi galaxis, és egyben a legősibb kozmikus csillagpor, amit valaha érzékeltek. Közvetlenül az ősrobbanást követő időkből származhat.

Talán ha tovább kutatunk, az ősrobbanás előtti időkből is rábukkanhatunk bizonyos dolgokra. Hogy mire, azt senki sem tudja, hiszen elméletileg az ősrobbanás előtt nem volt sem tér, sem idő, sem pedig anyag.

Csak egyetlen szingularitási pont. Azonban ez még nem jelenti azt, hogy nem leszünk előbb vagy utóbb képesek túllátni az ősrobbanáson, és bepillantani az idők kezdete előtti "időbe".

A technológia olyan ütemben fejlődik, hogy az minimum bizakodással tölti el a csillagászokat, akik szerint hamarosan arra is fényt deríthetünk, hogy van-e valami, és ha igen, akkor mi van a kozmikus háttérsugárzáson túl.

A most felfedezett távoli galaxis, és a benne lévő csillagpor 13 milliárd fényévnyire van tőlünk. Az általunk ismert világegyetem pedig 13,7 milliárd éves.

Vagyis nagyon közel járunk az univerzum hajnalának feltérképezéséhez...

rejtély rejtélyek isten csillagászat űrkutatás ősrobbanás


Megtekintések száma: 57547





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet