Új kontinenst fedeztek fel!

2017. február 15., szerda




Hihetetlen, de egy új kontinenst fedeztek fel a Földön.

Geológusok fedeztek fel valami olyat, ami nem mindennapi. Különféle kőzetminták, és műholdas felvételek alapján arra jöttek rá, hogy egy új kontinens létezik a Földön.

Ez a kontinens azonban egészen eddig rejtve volt előlünk, mert valójában csak egy nagyon kicsike darabja látszik.

A név is kiderült: Zélandia. Új-Zéland és Új-Kaledónia az új kontinens részei, ami körülbelül akkora, mint az Indiai szubkontinens.

A kutatók teljesen váratlanul fedezték fel a kontinenst, és eleinte nem is gyanakodtak arra, hogy ez a formáció egy teljesen különálló földrész lenne.

A kőzetminták azonban egészen mást sugalltak: egy különálló, alapjaiban más szerkezetű területet, mely leginkább a kontinensek különállóságára jellemző.

A vizsgálatok során rájöttek, hogy Új-Zélandot és Új-Kaledóniát egy 4,9 négyzetkilométeres kontinentális kéreg köti össze a víz alatt.

A mostani felfedezésnek óriási hatásai, és következményei lehetnek. Nem csak geolpolitikai szempontból, hanem gazdasági szempontból is.

A kontinens furcsa neve, a Zélandia szó már 1995 óta létezik, de eddig az Ausztráliától elszakadt kontinenstöredékre használták a Csendes-óceán délnyugati részén. A kontinens területének 94 százalékát víz borítja.

Az a nagy kérdés, hogy a terület hová tartozik pontosan, ugyanis heves viták tárgyát képezi már most is, hiszen geológiailag egy új kontinensről van szó.

Elméletileg nem tatozhatna így sehová, de akkor mégis, kié lesz végül? Mások úgy gondolják, hogy Új-Zéland jogosan tartana igényt rá, és valójában az ő fennhatóságához tartozik.

Új-Zéland eredetileg ennek a Zélandiának a része volt. A geológusok szerint nem kizárt, hogy egykoron ez a kontinens nagyrészt a víz felett volt, és csak később süllyedt le. Akkoriban az új-zélandi rész volt a legmagasabb pontja, ezért látható ma is szigetként a területe az óceánon.

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség


Megtekintések száma: 136489





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet