Új kutatás igazolhatja a magyar tudósok eredményét a sötét anyaggal kapcsolatban

2019. január 27., vasárnap




Váratlan eredményre jutottak a friss sötét anyag kutatások. A magyaroknak lehet igaza a mindent eldöntő kérdésben a világegyetem keletkezéséről?

Olyan eredményekre utalnak a most kinyert adatok, melyeket a sötét anyaggal kapcsolatos kísérletekből nyertek, mely a magyar tudósoknak adhat igazat, akik nemrégiben megdöbbentő feltételezéssel álltak elő a világegyetem keletkezésével, és a sötét anyag ebben játszott szerepével kapcsolatban.

Mint ismeretes, az univerzumunk folyamatosan tágul. Arról megoszlanak még ma is a vélemények, hogy ez a tágulás egyenletes, vagy sem, de abban sokan egyetértenek, hon a sötét energia és a sötét anyag is közrejátszik ebben a tágulásban.

Lehet azonban, hogy megdőlhet minden, amit eddig hittünk az univerzum és a sötét energia kapcsolatában.

Egy magyarok által végzett kutatás ugyanis felveti annak a lehetőségét, hogy az univerzum tágulásának talán nem is elsősorban a sötét energia az oka, és valójában ez az energia talán nem is létezik.

A kiadott tanulmány után a tudományos világ nagy részét megosztotta az elmélet. Ez sokak szerint nem is csoda, hiszen akik éveket, vagy évtizedeket öltek saját sötét anyag kutatásaikba, azok hallani sem akartak arról, hogy az egész talán mégsem létezik.

Vannak olyanok, akik szerint a magyarok által kialakított hipotézis jobban, és pontosabban magyarázza az univerzum tágulását, mint a korábbi, hagyományos sötét anyag modellek.

A kozmikus háttérsugárzás tanulmányozása során jutottak arra a tudósok, hogy léteznie kell a rengeteg fajta anyagtípus között egy úgynevezett sötét anyagnak, ami csak gravitációs kölcsönhatási folyamatokban vesz részt.

Azonban a magyar kutatók által alkotott modell meg tudja magyarázni az univerzum tágulását a sötét anyag nélkül is, és a mostani friss eredmények is azt mutatják, hogy igaza lehet a magyaroknak, vagy legalábbis ha létezik is sötét anyag, az nagyon jelentéktelen mennyiségben állt rendelkezésre.

Ugyanis a régebbi galaxisokban, és csillagközi felhőkben jóval kevesebb sötét anyagra utaló jelet találtak, mint az újabbakban, azaz fiatalabb galaxisokban.

A mostani mérésekben igazolódni látszik, hogy a sötét anyag - amit közvetlenül nem tudunk még megfigyelni, csak következtetni az arányára más anyagokból - a fiatal galaxisok 50-60% arányban, míg a régebbi, idősebb galaxisok 10% arányban tartalmazhatnak sötét anyagot.

Ez ellentmond annak a népszerű elméletnek, hogy az univerzum kifejlődésében és tágulásában komoly szerepe lett volna a sötét anyagnak.

Ezért gondolják sokan azt, hogy ez az eredmény közvetett módon, de a magyar tudósok elméletét igazolja. Igaz, az ő tézisük nem számol abszolút a sötét anyaggal, de az már most látható hogy egyre több új modell is kezdi jelentéktelennek tekinteni a sötét anyag a világ keletkezésében játszott szerepét és célját.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek csillagászat világegyetem sötét anyag sötét energia sőrobbanás


Megtekintések száma: 101406





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet