Új, nagyon fontos dolog derült ki a koronavírusról: más szerveket is megtámad, itt a lista

2021. január 30., szombat




Az új koronavírusos betegek tüdejéről készült CT-felvételeken jól megfigyelhető, hogy mire képes a kórokozó a tüdőben. A betegség egyik jellegzetessége az, hogy a fertőzés hatására folyadék jelenik meg a tüdőben, amitől összeomolhatnak a léghólyagocskák. 

Az orvosok korábban azt hitték, hogy a vírus elsősorban a tüdőre veszélyes, de hamar kiderült, hogy a keringési rendszert és a szívet is roncsolja. 

A szívbetegségekkel küzdő páciensek körében a COVID-19 halálozási rátája az Amerikai Kardiológiai Főiskola szerint 10,5%, ami nagyon magas. 

Az is biztosnak látszik, hogy azok a 65 év felettiek, akiknek koszorúér-betegségük vagy magas vérnyomásuk van, nagyobb eséllyel kapják el a vírust, és sokkal súlyosabb tüneteik lehetnek, nagyobb eséllyel van szükségük intenzív ellátásra. 

A COVID-19 valószínűleg olyan mértékű gyulladást okoz a szervezetben, amely hatással van a keringésre.

Most egy friss kutatás azt is kiderítette, hogy a tüdő és a szív mellett a vesét is károsítja az új koronavírus: 

Kínai és amerikai kutatók 26 koronavírusban elhunyt veséjét vizsgálták meg, és rájöttek, hogy közülük 9-en komoly vesekárosodást is szenvedtek. 

A kutatók megjegyezték, hogy az eredményeik közvetlen bizonyítékként szolgálnak arra, hogy a SARS-CoV-2 képes a veseszövetet is elérni. 

Az eredményeiket a Kidney International tudományos folyóiratban tették közzé.

Érdemes megjegyezni, hogy 26 emberen végzett kutatás még nem jelent komoly eredményt, ehhez nagyobb alanyszám kell, de mindenképpen mutatja:

a vírus képes a vesébe is eljutni, és érdemes további kutatásokat végezni a témában.

Alan Kliger, a Yale Orvosi Egyetem kutatója az Independentnek elmondta, hogy a New Yorkban és Vuhanban intenzív ellátásban részesülő emberek 14-30 százalékának leállt a veseműködése, és dialízisre van szüksége. 

New Yorkban annyi vesekárosodottat kezelnek, hogy szükség van újabb szakemberekre, akik el tudják látni a munkát az intenzív osztályokon.

Fontos tudni, hogy mivel a koronavírus egy nagyon új probléma, a járvány pedig még most is tombol, vajmi keveset tudunk a pontos hatásairól és arról is, hogy milyen szerveket támad. 

A kutatók és orvosok folyamatosan tanulnak a vírus viselkedéséről és az általa okozott károsodásokról is, így biztosat egyelőre nem lehet kijelenteni. 

Az azonban már most is látszik, hogy a COVID-19 több szervet érint, nem kizárólag a tüdőt, többek között ezért is olyan nehéz kezelni azokat, akiknek súlyos az állapotuk.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 5702





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet