Új, szupererős, és ultrakönnyű anyagot fejlesztettek ki

2017. január 11., szerda




A MIT kutatói egy pehelysúlyú, mégis szupererős anyagot fejlesztettek ki 3 dimenziós grafénszerkezetből.

Már néhány éve ismeretes, hogy a gyémánt mellett a kétdimenziós grafénrészecskékből összeállított grafén a világ legerősebb, legkeményebb anyaga.

Nem véletlen, hogy a jövő építészete, és az ipar nagyon érdeklődik iránta. Rengeteg helyen fel lehetne használni, és ma már egyre több helyen el is kezdték használni.

Azonban most először sikerült előállítani egy 3 dimenziós formát is belőle, ami nem csak ultraerős, de még pehelykönnyű is.

A MIT kutatói és munkatársai fejlesztették ki az anyagot. Az anyag első ránézésre egy szivacsszerű anyag, de annyira erős, hogy egyesek szerint még a gyémántot is ketté lehetne roppantani vele.

Legalább tízszer erősebb, mint a legerősebb acél, és alig 5%-a annak eredeti súlyának, vagyis az iparit tekintve ez tényleg pehelykönnyű, pláne erejéhez képest.

A kutatók és a mérnökök szerint nem csak az anyag különlegességet adja ezt a speciális erőt neki, hanem az, hogy ilyen különleges alakba rendezték, mert ez a speciális 3 dimenziós szivacs úgy oszlatja el a felületet ért erőhatásokat, hogy az t9bb tonna súlyt is elbírna.

Az alábbi videóban be is mutatják, hogyan próbálják ezt az anyagot különféle terhelésnek kitenni. Látható, hogy nagy nehezen végül sikerült összeroppantani, de bámulatos, hogy mekkora erőhatást képes kibírni.

Hogy pontosan a jövőben hol lehet ennek az anyagnak haszna, azt nem tudni, ugyanis szinte bárhol jól jönne. Az építőiparnak a házak belső erősítőszerkezeteinek részeként, vagy autókban, utasszállító repülőgépekben.

Egyesek szerint még a hétköznapi háztartásokban is jelen lehet idővel bizonyos formában, mások pedig úgy gondolják, hogy törhetetlen autókat lehetne létrehozni a segítségével.

Még biztosan kell néhány év, hogy találkozzunk komolyabban felhasználva vele, de ami késik, nem múlik!

tudomány technológia technika hihetetlen


Megtekintések száma: 33555





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet