​Újabb kórokozó szabadult el Kínában, már megint...

2020. szeptember 27., vasárnap




Ez nagyon durva...

Egy kínai városban több ezren kapták el az elsősorban állatokban terjedő brucellózis nevű fertőzést, miután egy nem megfelelően fertőtlenített gyógyszeripari üzemből kijutott az ezt terjesztő baktérium. 

Magyarországon sem ismeretlen a kórokozó – mondta az InfoRádiónak Fodor László, az Állatorvostudományi Egyetem tanára.

A brucellózis egy baktérium által terjesztett betegség, Magyarországon sem ismeretlen – mondta az InfoRádiónak az Állatorvostudományi Egyetem tanára annak kapcsán, hogy egy kínai városban több mint négyezer ember fertőződött meg, miután egy nem megfelelően fertőtlenített gyógyszeripari üzemből kijutott a kórokozó.

A brucella abortus nevű baktérium okozhat szarvasmarha brucellózist, míg a brucella suis a sertést betegítette meg.

"Mindkét állatfajban heveny formában vetéléssel járt, idült formában pedig ízületi gyulladás, csontdeformitás jelentkezett" – mondta a szakember. Mivel a betegség részben nagy gazdasági jelentőségű, részben pedig az ember is fogékony rá, ezért mentesítési programok indultak Magyarországon is az 1960-as évektől, aminek eredményeképpen

1985-re sikerült az ország mentességét elérni.

Az embernél is meg kell különböztetni a heveny és az idült tüneteket.

"A heveny tüneteket a betegség eredeti elnevezése, a máltai láz fejezi ki a legjobban, mivel ez ebben a formában egy nagyon magas, hullámzó lázzal járó megbetegedés" –

mondta Fodor László. 

Estére általában nagyon megemelkedik a beteg hőmérséklete, éjszaka jelentős izzadással jár, majd reggel viszonylag jó állapotban kezdi újra a napot. Aztán az egész újra ismétlődik, napokon át, ami annyira kifárasztja a beteget, hogy munkaképtelen lesz.


Megtekintések száma: 4693





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet