​Újabb országban haltak bele a májgyulladásos vírusba

2022. augusztus 5., péntek




Spanyolországban két gyerek meghalt az ismeretlen eredetű májgyulladásban, amelynek megjelenését eddig 21 európai országból jelentették.

A gyermekek körében terjedő hepatitisz első két spanyol halálos áldozata egy 15 hónapos andalúziai és egy hatéves murciai kisgyerek. A gyulladás miatt mindkettőjükön májátültetést hajtottak végre, de életüket így sem sikerült megmenteni – adta hírül az MTI a spanyol egészségügyi minisztérium közleményére hivatkozva.

Spanyolországban április óta 46 ilyen megbetegedést jelentettek, amely több mint hatvan százalékban lányokat érintett. Három páciens állapota fordult annyira súlyosra, hogy transzplantációt kellett végezni.

A szaktárca legutóbbi, július 17-én adott tájékoztatása óta kilenc új megbetegedést diagnosztizáltak. Az esetek közötti lehetséges járványos összefüggést a minisztérium kizárta.

Ilyen tünetekkel jár a májgyulladás

A májgyulladás jellemző tünetei: hányás, láz, hasfájás, de több esetben sárgaságról, hasmenésről, légúti problémákról és bőrkiütésekről is beszámoltak a szakemberek. Európából július végéig 507, az amerikai kontinensről 487 esetet jelentettek – olvasható a spanyol jelentésben.

A vírus Romániában is felütötte fejét, több halálos áldozatot is követelt a rejtélyes májgyulladás.

Londoni és glasgow-i kutatócsoportok vizsgálatai arra utalnak, hogy a hepatitiszes esetek két gyakori vírus következményei, amelyek a világjárvány okozta leállás után visszatérnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) áprilisban hívta fel a figyelmet a gyerekeket érintő, ismeretlen eredetű heveny májgyulladás megjelenésére.


Megtekintések száma: 24451





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet