Újfajta rákterápia mentheti meg a betegeket: jöhet a rákmentes világ?

2022. december 27., kedd




A Cardiff Egyetem kutatói kifejlesztettek egy újfajta immunterápiát, amely feloldja a korábbi limitációkat, és többféle rák legyőzésében nyújthat segítséget, ráadásul nem kell személyre szabni, mint a korábbi CAR-T terápiák esetében

– írja a Science Alert.

A T-sejtterápiák az immunterápia egyik fajtáját jelentik.

A leggyakoribb fajtájuk a CAR-T terápia, amely során a szervezet immunsejtjeit, a T-sejteket vérvétellel kinyerik, majd genetikailag úgy módosítják, hogy azok képesek legyenek felismerni a daganatot, és megtámadni azt. 

A T-sejteknek egyébként is az a feladatuk, hogy a testbe kerülő kórokozókat megkeressék és elpusztítsák.

A génszerkesztéssel azonban a kórokozók helyett a daganatos sejteket veszik csak észre, és ezekre támadnak.

A módszernek megvoltak eddig a határai: az eljárással csak néhány típusú rákot lehetett elpusztítani, ráadásul minden terápiát személyre kellett szabni a T-sejtek egyik receptora, a HLA miatt. 

A HLA teszi lehetővé, hogy a T-sejt felismerje a tumorsejtet, viszont ez a receptor mindenkinél más, így nem lehet egységesen módosítani.

A Cardiff Egyetem kutatói most erre találtak megoldást: rábukkantak ugyanis egy univerzális receptorra, az MR1-re, ami az emberi populációban ugyanolyan, és ezért sokkal szélesebb körben lehet módosítani úgy, hogy nem kell személyre szabni a terápiát.

A kutatók kísérleteztek is az újonnan felfedezett receptorral, és megállapították, hogy egerek esetében, valamint emberi mintát használva, laboratóriumban többféle rákfajta kezelésére sikeresen alkalmazható. 

Az egeres vizsgálatok során sikerrel tesztelték a módszert tüdőrákos sejteken, melanomán, leukémián, vastagbél-, emlő-, prosztata-, csont- és petefészekrákon.

A lekukémiás kezelt egerek például sokkal tovább éltek, mint a kontrollcsoport tagjai.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány rákféle gyógyításában lehet segítség az MR1, de az biztos, hogy többféle esetében, mint a HLA volt, és az eljárás is jócskán leegyszerűsödik.

Ahhoz azonban, hogy hosszú távú következtetéseket le lehessen vonni a kísérletekből, még klinikai kutatásoknak is le kell zajlaniuk.

OSZD MEG másokkal is!

egészség rák betegségek


Megtekintések száma: 75292





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet