​Újranyitás helyett szigorítások? Valami nagyon nem stimmel!

2021. február 26., péntek




Korai volt az újranyitásról beszélni? Hatalmas változás a járványügyi helyzetben…

2 és fél hét alatt változott meg minden.

Nem csak azért, mert berobbant a harmadik hullám, hanem azért is, mert a környzeő országokban is alapjaiban változott meg a helyzet.

Arról nem beszélve, hogy a koronavírus egyes mutációi keresztülhúzhatják a vakcinák által kialakított nyájimunitást is.

Ez pedig mindent megváltoztathat…

Így jutottunk odáig, hogy ma már egyáltalán nem javasolják a tudósok az újranyitást.

Ez pedig hatással lehet Orbán Viktor járványtervére.

Nemrég még a kormányinfón Gulyás Gergely belengette annak a lehetőségét, hogy márciusban akár már egy részleges nyitás is szóba kerülhet.

Ekkor már kabátban a teraszokon kávézó-söröző embereket vizionált a hónapok óta bezártságban élő lakosság március végére.

Aztán felgyorsult az oltóanyagok érkezése és ezzel nőtt is a kormányzati optimizmus is:

“Mi támadunk, a vírus védekezik” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök február 5-én a szokásos reggeli rádióinterjújában.

Akkor mindenki már a nyitás, az enyhítés lehetséges dátumát találgatta. Sőt megindult a nyitásról szóló nemzeti konzultáció is, amely még inkább a közelgő szabadságot vetítette előre.

Ezután tört ránk a koronavírus brit variánsa.

Megugrottak a fertőzésszámok és egyre nagyobb árnyat vetett ránk a fenyegető rémkép: bár egyértelmű, általános gazdasági-társadalmi érdek lenne a nyitás, az enyhítés, ez most könnyen elmaradhat.

Február 12-én (tehát egy hétre rá, hogy a vírus védekezett ellenünk) már arról számolt be a miniszterelnök, hogy fordult a kocka: “megállt a számok javulása, a tendencia romlik”, és ez jól mutatta, hogy nagy a baj, tolódhat a nyitás.

Felpörgött hát az oltáskampány kormányzati oldalon: bármelyik oltás jobb, mint a vírus – ez volt a fő kommunikációs üzenet kormányoldalon.

De a helyzet tovább romlott: múlt pénteken már-már drámai hangot ütött meg Orbán a rádióban, amikor azt mondta: “nagyon veszélyes pillanatban vagyunk.”

A nyitás tehát távolodni látszik, a miniszterelnök most három napon át járványügyi szakemberekkel tárgyal a következő lépésekről, és már ki lett mondva: a lazítást most nem javasolják.

Sőt, Müller Cecília már arról beszélt: “egyelőre nem kell szigorítani a bevezetett intézkedéseken.”

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 18650





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet