​Üveggömböket fedeztek fel a Hold túlsó oldalán: sokkoló felvételek láttak napvilágot

2023. június 9., péntek




A kínai Yutu-2 küldetés újabb lenyűgöző felfedezést tett a Hold túlsó oldalán.

A száraz, szürke porban a holdjáró panorámakamerája két apró, áttetsző üveggömböt fényképezett le.

Az ilyen gömbök információkat rögzíthetnek a Hold történetéről, beleértve a köpenyének összetételét és a becsapódási eseményeket.

A Yutu-2 nem tudott összetételi adatokat szerezni, de ezek a természetes holdgolyók fontos kutatási célpontok lehetnek a jövőben.

Az üveg nem ritka a Holdon. Az anyag akkor képződik, amikor a szilikát anyag magas hőmérsékletnek van kitéve, és mindkét összetevő könnyen elérhető.

A Holdon a múltban kiterjedt vulkanizmus volt, ami vulkáni üveg kialakulásához vezetett, és a kisebb tárgyak, például a meteoritok becsapódása is intenzív hőt termel, ami üvegképződést eredményez.

Ez utóbbi állhat a Yutu-2 által megfigyelt gömbök mögött a Szun Jat-szen Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia kutatói, Zhiyong Xiao bolygógeológus vezette tudóscsoport szerint.

Nehéz azonban biztosat tudni, mert a Holdon eddig talált üvegek nagy része másképp néz ki, mint a Yutu-2 által felfedezett gömbök. Vannak a Holdon gömbök, de általában egy milliméternél kisebbek.

Itt a Földön ilyen apró üveggömbök aszteroida becsapódáskor keletkeznek, és olyan intenzív hőt termelnek, hogy a kéreg megolvad és a levegőbe szóródik.

Az olvadt anyag megkeményedik, és apró üveggyöngyként hullik vissza.

A Yutu-2 által felfedezett gömbök sokkal nagyobbak, 15-25 milliméter átmérőjűek.

Ez önmagában nem teszi őket egyedivé, mivel 40 milliméter átmérőjű üveggolyók kerültek elő a Hold közeli oldaláról az Apollo 16 küldetés során.

Ezeket egy közeli kráterre vezették vissza, és úgy gondolják, hogy szintén becsapódási gömbök.

De vannak különbségek a két felfedezés között.

Amint Xiao és kollégái elmagyarázzák, a túlsó oldali gömbök áttetszőnek vagy félig átlátszónak tűnnek, és üveges fényűek.

A két áttetszőnek tűnő gömbön kívül további négy gömböt találtak, amelyek hasonló fényűek, de áttetszőségüket nem tudták megerősíteni.

Nem tudhatjuk biztosan az összetételük tanulmányozása nélkül, de ha holdtektitekről van szó, akkor meglehetősen gyakoriak lehetnek a Hold felszínén.

Ez néhány izgalmas lehetőséget kínál a jövőbeli kutatásokhoz, mondja a csapat.

“Mivel a makroszkopikus és áttetsző üveggömbök első felfedezése a Holdon, ez a tanulmány azt jósolja, hogy az ilyen gömböcskék bőségesen előfordulnak a Hold-felföldön, és ígéretes mintavételi célpontokat jelentenek a Hold korai becsapódási történetének feltárásához,”

– írják.


Megtekintések száma: 41653





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet