Vajon a tintahal képes lenne elrejtőzni a nappalinkban?

2016. december 13., kedd




Egy érdekes kísérletet rögzítettek videóra, mely be azt tesztelték, hogy a tintahal, aki híres arról, hogy kaméleon módjára beleolvad környezetébe, vajon megbirkózik-e a mesterséges, és szabályos mintákkal is, mint a nappali padlója.

A köztudatban mindig is a kaméleon élt úgy, mint az álcázás egyik legnagyobb mestere, noha számtalan olyan főleg tengeri élőlény létezik a bolygón, melyek méltán a nyomdokaiba léphetnének.

Az egyik ilyen például a tintahal, de a tintahalak több fajtája is képes arra, hogy külsejét a környezethez igazítsa színben, és mintázatban.

A lenyűgöző képesség mögött három dolog is húzódik, mely lehetővé teszi ezt a fajta álcázást. Ez három mintázatot jelent, ami megfigyelhető az álcázás folyamatának végbemenésekor.

Egy, ami egyenletes például homokos környezetben előnyös. Van egy, ami a foltos felületeken és környezetben hatékony, és van egy, ami a tagoltabb, tengerfenéken is megtalálható környezetben képes elrejteni az élőlényt.

Egy érdekes kísérletben, melyről videót is készítettek, azt próbálták megállapítani, hogy egy nappaliról készített víz alatti környezetben mely mintázatokhoz alkalmazkodik a legkevésbé a tintahal.

Nem szeretnék előre lelőni a poént, ezért javasoljuk, hogy mindenképp nézd meg, hogyan birkózott meg többek között a kanapé foltos mintájával, vagy a fekete-fehér sakktáblára emlékeztető padlózattal.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

érdekes video érdekesség állatvilág


Megtekintések száma: 24731





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet