Vaktina mellékhatások és halálesetek: minden, amit eddig tudni lehet

2021. január 21., csütörtök




‼️KÖTELEZŐ olvasmány! Könnyen lehet, hogy az idős betegeket kísérleti “egerekként” használták Norvégiában?

Az oltóanyag gyártók tudhattak róla, vagy sem?

Mi az igazság az állítólagos súlyos mellelhatásokkal kapcsolatban?

Tiszta vizet öntöttek a pohárba!‼️

A Pfizer/Biontech és a Moderna koronavírus elleni vakcináit már rengetegen megkapták Európában is, a legtöbben mellékhatásként lázra, fejfájásra és a beadás helye körüli fájdalomra panaszkodtak, azonban Norvégiából múlt héten több idős, egyéb alapbetegséggel rendelkező, a Pfizer/Biontech ellenanyagával beoltott beteg hunyt el az oltóanyag beadása után nem sokkal.

Január közepéig 33 ilyen esetről lehetett tudni, ezek mindegyike 75 év feletti (Norvégiában elsőként az idősotthonok lakóit oltják be).

Bár ezekben az esetekben közvetlenül nem tudtak kimutatni kapcsolódási pontot a vakcina és a halálozások között, a norvég gyógyszerügynökség főorvosa, Sigurd Hortemo szerint azonban nem lehet kizárni, hogy az oltás okozta immunreakciók életveszélyesek lehetnek idős embereknél, akiknek egyéb egészségügyi problémái is vannak.

Németországban közben már 800 ezren megkapták ugyanennek az anyagnak az első adagját, ebből a Paul Ehrlich Intézet szerint hét olyan idős ember van, akik az injekció beadása után napokkal elhunytak, azonban jelzik, ezek vélhetően más alapbetegségekhez, például rákos megbetegedéshez vagy Alzheimer-kórhoz köthetőek.

A norvég haláleseteknél lázra, hányingerre és hasmenésre panaszkodtak a beoltottak, de ezeket egyes emberek minden oltás után tapasztalhatják, jelezte a norvég hatóságokkal szorosan együttműködő ausztrál terápiás szövetség.

Ezen reakciók a legtöbb ember esetében elhanyagolhatóak, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és több másik országban emberek millióit oltották be haláleset nélkül, mondta el Abrar Chughtai, a New South Walesi Egyetem előadója az Australian Science Media Centrenek.

Arról, hogy pontosan milyen kockázatot jelent a vakcina az idős, beteg emberekre, nem lehet sokat tudni. Lehetséges, hogy a fiatal, egészséges páciensekre semmilyen veszélyt nem jelentő reakciók az idősek alapbetegségeit felerősíthetik, legalábbis Steinar Madsen, a norvég gyógyszerfelügyeleti intézet vezetője szerint.

A Pfizer/Biontech vakcina klinikai tesztjein azonban korlátozott számú 85 év feletti alany vett részt, így erről nem áll rendelkezésre sok információ.

A norvég egészségügyi intézet a halálesetek következtében arra utasította az orvosokat, folytassák az oltási kampányt, de a nagyon beteg páciensek esetében legyenek különösen körültekintőek.

A súlyos beteg emberek családjával kell majd egyeztetnie a szakembereknek arról, megéri-e egyáltalán hozzátartozójuknak beadni az oltást, míg Finnországban a halálos, kezelést már nem kapó páciensek beoltását nem ajánlják, mivel a mellékhatások súlyosbíthatják állapotukat.

Ritka esetekben komoly allergiás reakciót, azaz egyes szövetek begyulladása és duzzanata is megfigyelhető, ez azonban csak akkor okoz halált, amennyiben a légutak elzáródnak.

A Pfizer/Biontech vakcinája az Egyesült Államokban egy január 6-i jelentés szerint december 23.-ig 21 embernél váltott ki ilyen allergiás reakciót, ebből 17-nek szerepelt allergia a kórtörténetében, heten pedig anafilaxiás sokkon is átestek.

Az Egyesült Királyságban december 19-éig kettő, Izraelben december végéig egyetlen ilyen esetről lehetett tudni, utóbbi páciens esetében gyógyszerallergia is közrejátszhatott. Az amerikai járványügyi központ (CDC) a Moderna oltóanyagának esetében is tud ilyen reakciókról, erről még gyűjtik az adatokat.

Az oltásokra adott allergiás válaszok azonban nem újkeletűek, egymillió influenzaoltásra 1,3 esik az eddigi statisztikák szerint az Egyesült Államokban.

A CDC szerint a COVID-vakcina esetében ez 11,1 ilyen reakció egymillió oltásonként, ami roppant alacsony, sokkal alacsonyabb az előfordulási esélye, mint hogy valaki elkapja a vírust.

Egy ilyen reakció az oltás beadásától számított perceken, vagy órákon belül jelentkezik és nem tart sokáig, mondja Michael Kinch, gyógyszerfejlesztési szakértő. Az Egyesült Államokban ezek időtartama 2 és 150 perc között mozog, a medián 13 perc.

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok hatóságai is arra figyelmeztettek, hogy aki a koronavírus elleni vakcina bármely komponensére allergiás, ne adassa be magának.

Az anafilaktikus sokk azonban gyors adrenalininjekcióval megállítható és az oltópontokon általában rendelkezésre is áll ilyen.

Az USA-ban az orvosok az oltás beadását követően legalább 15 percig benntartják a pácienseket, hátha jelentkezik ilyen jel, akinél felmerül gyógyszerallergia gyanúja, azokat fél óráig.

A CDC figyelmeztet, hogy aki az első dózisra allergiás reakciót tapasztalt, ne adassa be a másodikat.

Hogy ezeket a reakciókat mi okozza az oltásból, egyelőre nem bizonyított, a két fő jelölt a polietilén-glikol, mely több ételben, gyógyszerben és kozmetikumban jelen van és a lipidrészecskék, melyek a vakcinák RNS-elemét tartalmazzák, mondja Eric Topol, klinikai teszteket segítő szakértő.


OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3038





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet