Valami különösre bukkantak az Androméda-galaxisban: az XB091D nevű objektum igazi rejtély: a NASA foglalkozik vele!

2019. március 26., kedd




A kutatók is tanácstalanok. Eddig ilyet nem láttak!

Egy rendkívül gyorsan forgó valamit találtak tőlük igen messze, ennek ellenére nagyon érdekes, ugyanis ilyet még aligha láttak a csillagászok.

Az Androméda-galaxisban bukkantak rá az XB091D nevű objektumra, mely úgy viselkedik, ahogyan eddig még egyetlen pulzár sem.

Merthogy az XB091D-ről azt feltételezik, hogy egy rendkívül gyorsan mozgó és forgó pulzár, mely vámpír módjára viselkedik a környezetével.

Az érintett pulzár sokáig igen gyorsan forgott, idővel azonban látványosan lelassult: manapság kicsit több mint egy másodpercre van szüksége egy tengely körüli fordulat megtételéhez.

Az égitestnek azonban van módszere arra, hogy ismét felgyorsítsa magát: egy másik csillagtól lop anyagot, így tudja megőrizni “fiatalságát”.

Elméletileg az elmúlt néhány millió év során kezdett el vámpírként viselkedni, tehát amit most látunk, az csillagászati szempontból csak a kezdete a fiatalító folyamatnak. Mikor az égitest pulzárrá vált, egy másodperc alatt akár százszor is megpördülhetett saját tengelye körül – ma már 1,2 másodpercre van szüksége egyetlen fordulat megtételéhez.

Azért is érdekes, mert a második olyan pulzár, amit a Tejútrendszeren kívül sikerült felfedezni, így a maga nemében egyedülálló.

Pulzárok általában szupernóva-robbanások után jönnek létre

Azon életük végén járó csillagok, melyek a robbanás során összeroppannak, neutroncsillaggá alakulnak. Ezen égitestek jelentős méretcsökkenésen esnek át, mágneses energiájuk és perdületük azonban nem változik.

Éppen ez okozza azt, hogy elképesztő sebességre gyorsulnak fel, és olyan mágneses terük lesz, mely mindenre hatással van a környezetükben.

A pulzárok rengeteg információval szolgálhatnak a tudomány számára nem csak a csillagok életének egyes folyamatairól, de az egész Naprendszer és a világegyetem keletkezéséről is.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély érdekes rejtélyek űr


Megtekintések száma: 18804





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet