Valami történik a Ceres foltjai körül

2016. március 18., péntek




A Ceres törpebolygó különös foltjairól már eddig is sok találgatás napvilágot látott, titokzatossága viszont egy új eredmény fényében csak fokozódik. Kiderült: a foltok fényessége szokatlan változásokat produkál.

A Mars és a Jupiter pályája közötti aszteroidaövben található Ceres nem egy átlagos égitest, olyan képződmények húzódnak felszínén, amik már jó ideje foglalkoztatják az űrkutatás iránt érdeklődőket. A legismertebbnek azok a fénylő foltok számítanak, melyek a törpebolygó Occator nevű kráterében vannak elszórva legnagyobb számban.

ceres-piramis

Eredetüket több tanulmány is vizsgálta már: vélték vízjégnek és nedves sólerakódásnak egyaránt, de idegenek kolóniának is.

fenyek-a-ceresen

A Ceresszel foglalkozó új kutatás kivételesen nem az objektumot tanulmányozó Dawn űrszondához, hanem egy földi teleszkóphoz köthető.A csillagászok valami olyat fedeztek fel, ami a foltokat még különösebbé teszi: változnak.A szakértők szerint ez egy újabb bizonyíték lehet arra, hogy a szilárd felszín alatt kiterjedt óceán rejtőzik.

Mi állhat a változás mögött?

Az Európai Déli Obszervatórium 3,6 méter átmérőjű teleszkópját használva a kutatócsoport azt vette észre, hogy a Ceres foltjainak fényessége idővel változik – egyre fényesebb lesznek, majd újra elhalványulnak, írja a Business Insider.

ceres-foltjai

A foltok akkor a legfényesebbek, amikor a törpebolygó Occator-kráter felőli oldala a Nap felé fordul.

Emiatt arra következtetnek a tudósok, hogy a fényességváltozás oka az is lehet, hogy a napsugárzás miatt emelkedő hő hatására a szilárd halmazállapotú anyag egy része gázzá válik, vagyis szublimál.

A gáz ködöt képez, ami szórja a fényt, így a foltok környéke is fényesebbnek tűnik. A köd azonban nem tart örökké, csak ideiglenes, a keletkezést követő néhány órán belül elillan. Mivel nem marad hátra páraréteg, a foltok elhalványulnak. Ez a feltevés a kutatók szerint magyarázhatja a rejtélyes fényváltozásokat.

A rejtett óceán

Az elmélet viszont nem tér ki egy fontos dologra: mi táplálja az egész folyamatot? A Ceres már Naprendszerünk születése óta, cirka 4,5 milliárd éve létezik.

Ha a foltok a kezdetek óta bocsátanák ki magukból a párát, akkor mára eltűntek volna.

Valami azonban biztosítja az anyag utánpótlását.A kutatócsoport szerint ez a valami egy felszín alatti hatalmas óceán lehet,mely a törpebolygó kérgének repedésein keresztül talál utat a felszínre.

ceres-felszin-alatti-ocean

„Azt feltételezzük, hogy valami az égitest belsejéből jön elő, ahol nagy mennyiségben van jelen víz. Ez a víz elpárologhat, a pára pedig betöltheti a krátert. A páraköd idővel a napsugárzás hatására szertefoszlik – írták a kutatók sajtóközleményükben.

Ha pedig víz van a mélyben, akkor lennie kell egy belső hőforrásnak, ami folyékony halmazállapotban tartja.

Forrás: Origo

rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 6699





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet