Valami van a Vénusz légkörében

2017. január 17., kedd




A furcsa anomália hosszú, ívelt, és mozdulatlan a többi felhőhöz képest.

Japán kutatók bukkantak rá a titokzatos jelenségre, melynek egyelőre senki sem tudja az okát, noha a NASA szakemberei már vizsgálódnak.

A jelenség hatalmas méretű, a légkör felső rétegében található, és tízezer kilométeres nagyságú, hatalmas vidéket lefed.

A kutatók a jelenségre az Akacuki (Pirkadat) nevű japán Vénusz-szonda felvételein lettek figyelmesek, az íves forma a képeken világosabb, melegebb zónaként látszódik. Mozdulatlanul áll a Vénusz felszíne felett és nem mozdul a felhőkkel.

Ebben a magasságban a szelek iszonyatos erővel bírnak, és 350 km/h sebességgel is fújhatnak. Ennek ellenére mégis ott van ez a hatalmas anomália, és elmozdíthatatlan.

A kutatók szerint nagyon érdekes az, hogy a jelenség egy olyan terület felett húzódik, ahol korábban élet is lehetett, legalábbis a korábbi eredmények ezt mutatták.

Egyesek szerint mélyen a sötét hasadékok alján még most is létezhetnek különféle mikrobák.

Egy elmélet szereit talán a jelenségnek köze lehet a gravitációs hullámokhoz. Az ottani hegyek generálhatnak ugyanis ilyet, ami a Vénusz felső légköréig is továbbterjedhet.

Ezek a hegyek által előidézett gravitációs hullámok fontos szerepet játszhatnak a Vénusz klímájának kialakításában.

A Vénusz 12 100 kilométeres átmérőjével csaknem olyan nagy, mint a Föld, amelynek átmérője 12 750 kilométer.

Szűkebb pályájának köszönhetően viszont gyorsabban kerüli meg a Napot: egy Vénusz-év 255 földi napnak felel meg. És mivel a Földdel ellentétben a Vénusz saját tengelye körül a Nap körüli keringési irányával ellentétesen forog, ezért egy napja 117 földi napnyi hosszú.

Bár a bolygón nagyon meleg van, rendelkezik felhőkkel, melyek egy óriási üvegházba vannak zárva a légkör által. A légkör hőmérséklete egyébként legalább 500 Celsius fokos, ez annyira meleg, hogy itt még az ólom is megolvadna a levegőben.

A légköre annyira fullasztó, hogy minden élet elpusztulna, legalábbis az oxigén alapúak, ugyanis a légkör szinte teljes egésze szén-dioxidból áll.

A kutatóknak még több adatra lesz szüksége, hogy pontosan fényt derítsenek a jelenség eredetére, és arra, hogyan alakult ki, és miért van jelen.

tudomány csillagászat űrkutatás élet más bolygókon


Megtekintések száma: 47858





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet