Valóra válhat-e valaha a Westworld különös világa? Avagy a kibernetika jövője a szórakoztató iparban

2016. november 23., szerda




Az HBO nemrég indult nagyszabású sci-fi sorozat sokmindent felvet az emberiség és a robotika kapcsolatáról. Játszhatunk-e Istent, vagy minden életért felelősséggel tartozunk, még ha kreált életről is van szó? 

A robotoknak lesznek valaha jogaik, vagy tulajdonként fogunk rájuk tekinteni? És mi lesz a szórakoztató iparbéli szerepük?

Egy új világ kezdete

Hogy mi is Westworld? Egy következmények nélküli hely, a képzelet világa, ahol az elfojtott vágyak találkoznak a mesterséges intelligenciával. – ez áll a sorozat promószövegében is. Az HBO sorozata ha nem is lesz kiemelkedő alkotás – bár erre minden esélye megvan jelenleg – mindenképp elgondolásra inti az embert a robotokkal kapcsolatban.

Mindig arról van szó a legtöbb jövőkutató tanulmányban, hogy a robotok hogyan fogják majd leigázni az emberiséget. Pedig ez nem törvényszerű, és történhet sokkal rosszabb annál, minthogy saját teremtményeink rabszolgájává válunk.

A sorozatban felvázolt hely is remekül mutatja a nem is túl távoli jövőt, melyben mesterséges intelligenciával felvértezett, hús-vér embereknek látszó droidokat fogunk tudni kreálni.

Ezek bár nem lesznek élettel megtöltött biológiai testek, mégis egyfajta kreált életként fogunk rájuk tekinteni. Az élet virtuális lenyomatának, imitációjának.

Azonban mikortól válik az imitáció valódibbá, mint az, amit imitálni próbál?

Valóságosabb lesz a valóságnál

Már ma is léteznek olyan robotok, melyek közel sem néznek ki úgy, mint ahogyan elsőre gondolnánk. Emberszerű kiborgok, különös, számítógépes logika mentén gondolkodó pozitron agyak, azonban a megjelenésük és a viselkedésük olyan lesz, mint egy igazi, érző, lélegző emberé.

Sok jövő kutató jósolja azt, hogy az elkövetkező években már nem lehet majd megkülönböztetni külsőre a robotokat a valódi emberektől. Hamarosan viselkedési mintájuk és a mesterséges intelligencia szoftverek is elérik azt a szintet, amikor már nem lesz szembeötlő a túlságosan letisztult gondolkodásmód, ami a robotokat mindig is elárulta.

Ahogyan a sorozatban, úgy a valóságban is apró mimikákat, ábrándokat adhatunk majd a gépeknek, amitől még emberibbé válnak.

Egyes neves kutatók szerint még az sem kizárt, hogy 10 éven belül létrehozzuk a valaha készített legösszetettebb mesterséges intelligenciát, mely képes önmaga kódjának bővítésére, írására.

Mesterséges világok létrehozása

A Westworldhöz hasonló parkokat, szimulált, felépített világokat hozhatunk majd létre, amikben robotok élnek. A szórakoztató iparnak jól fognak jönni a robotok a fejlesztései, mert új szinte emelhetik majd a szórakoztatást.

És itt nem csak a sorozatban látott, futurisztikus parkhoz hasonló attrakciókról beszélünk, ahol hús-vér emberek élhetik ki a vágyaikat.

Kiborgok által életre keltett, már-már igazinak látszó dinoszauruszok népesíthetnek be egy jövőbeli Jurassic Parkot, mely így nagyságrendekkel biztonságosabb lehet, mint egy olyan park, ahol kiszámíthatatlan, valódi őslények járnak-kelnek.

A mesterséges intelligencia már egyfajta kreált lény, egy olyan életforma, mely bár fizikálisan nem létezik, de a virtuális térben nagyon is létező dolog, és képes kihatni a mi világunkra.

Ergo ha ilyen értelemben nézzük, az MI is egyfajta élőlény, amelynek létrehozásával már az istenek csarnokába lép az ember: életformát tudunk előállítani, és teljhatalommal rendelkezni felette. Hogy ez később hová fog vezetni, azt csaj a jövő dönti el, és mi. Ugyanis rajtunk fog állni, hogy a robotika fejlődő vívmányait fegyverként használjuk, vagy pajzsként, jó célokra.

tudomány technológia technika az emberiség jövője robotok robot


Megtekintések száma: 20563





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet