Valósággá válhat a Terminátor 2 filmből ismert T-1000 alakváltó

2016. augusztus 8., hétfő




Ki ne emlékezne a Terminátor 2 gonosz folyékony fém rendőrére? Lehet, hogy hamarosan valósággá válik. Az RMIT egyetem melbourne-i mérnökei olyan folyékony fémet fejlesztettek ki, mely képes felvenni különböző tárgyak alakját.

Hihetetlen és egyben bizarr, de a Terminátor 2-ből ismert főgonosz valósággá válhat. Na nem gonosz robotként, hanem maga a technológia.

Ha még emlékszünk rá, a T-1000 egy olyan folyékony fémből készült, mely egyszerre ellenállt mindennek, és képes volt különböző tárgyak alakját utánozni.

Nem volt képes bonyolult, mechanikus gépeket utánozni, de szuronyokat, primitívebb tárgyakat igen.

folyekony-fem-ember

A melbourne-i egyetem mérnökei kifejlesztettek egy kísértetiesen hasonló fémet.

A fémet nem arra használnák, hogy gyilkos robotokat gyártsanak, hanem sokkal inkább az elektronikus eszközök gyártásában vennék hasznát.

Képesek lennének olyan elektronikus gépeket alkotni, melyek már inkább élők, mint egyszerű gépek.

A kísérletekben a folyékony fémet vízzel elegyítve képesek voltak olyan alakúra formálni, amilyenre csak akarták.

Ez messze van még attól, mint amit a Terminátor 2-ben láttunk, de programozott, nanorobotokkal lehetséges lenne meghatározni működés közben az alakot, így lényegében a fém bármivé átváltoztatható lenne.

t-1000-terminator-2

A kutatók szerint egyelőre még merő fantasztikum, hogy egy olyan robotot alkossunk, mely folyékony fém és képes legyen egy ember alakját felvenni, de valószínűleg 50 éven belül még ez a technológia is a rendelkezésünkre fog állni.

Egyesek attól kezdtek félni a bejelentés hallatán, hogy így az emberiség majd véletlenül egy új, fém alapú életformát fog létrehozni, mely az ember ellen fog fordulni.

Ezek azonban egyelőre csak az aggódók fantáziáját tükrözik, a valóságban jóval több előnye, gyakorlati haszna lenne ennek az egész technológiának, mint veszélye.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 9351





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet