Váratlan: A Voyager-1 37 év után beindította hajtóműveit!

2017. december 3., vasárnap




Nem akármi történt az emberiség által épített legmesszebb jutó szerkezettel a kozmoszban!

Történt valami a Voyager-1 űrszonda hajtóműveivel. Arról van ugyanis szó, hogy 37 év után újra begyújtotta őket a szonda.

A Voyager-1 azért ennyire érdekes szerkezet, mert ez a valaha legmesszebb juttatott Földről indított eszköz az emberiség történelmében.

Sokan úgy hiszik, hogy ez lehet az a tárgy, amit végül tényleg megtalálhat majd a távoli - vagy talán nem is annyira távoli - jövőben egy fejlett, értelmes és idegen civilizáció.

Ha pedig ez bekövetkezik, tudni fogják, hol keressenek minket.

A NASA JPL mérnökei 2014-ben vették észre, hogy a Voyager-1 helyzetét irányító fő hajtóművek romlani kezdtek, és egyre nehezebben adnak le adott egységnyi energiát.

21 milliárd kilométerre a Földtől nincsenek szerelőműhelyek, ahol beállíthatnák a szondát

Az űrhivatal által összehívott szakértői csoportnak elő kellett keresnie az évizedekkel ezelőtti leírásokat, hogy megtudják, várhatóan miként reagál majd az űrszonda az utasításaikra.

Olyan extra kihívásokkal is meg kellett küzdeni, hogy a Voyager rendszere a ma már teljesen elavult assembly kódban lett megírva, amit ma már elég kevesen ismernek.

Nemrégiben, november végén kezdték el tesztelni a tartalék hajtóműveket, ami nehézkes volt.

A jelek ugyanis 19és fél órán át utaztak a kozmoszban minden alkalommal, csak így lehet már kommunikálni a szondával.

November 29-re kiderült, hogy a hajtóművek jól használhatók, úgyhogy januárban teljesen átállnak erre a tartalék rendszerre, és a Voyager-1 tovább hasít a világegyetem végtelen tengerén, hogy egy nap majd rátaláljanak más, értelmes lények.

Jelenleg a Voyager-1 és Voyager 2- szondák azok az ember által létrehozott űreszközök, melyek képesek voltak kijutni a naprendszerünkből.

A Voyager-1 fedélzetén egy 30 cm átmérőjű arannyal futtatott lemez kapott helyet, melyen a Földről származó hangok (35 féle) hallhatóak rajta. Többek között hallhatunk közte gyermeksírást, nevetést, kutyaugatást, építkezés zaját, zenét. 55 nyelven aló köszöntést, egyfajta üdvözletként.

A közel 30 éve az űrben bolyongó, egyre inkább a mélyűr felé haladó ember alkotta tárgy már évekkel ezelőtt elhagyta a naprendszert, és senki sem tudja, hová tart, mi is lesz vele a jövőben.

Az biztosnak tűnik, hogy 2025-ig feltehetően minden nagyobb alrendszere le fog merülni a szondának, ugyanakkor a hajtóműve, mely plutónium alapú, még sokáig, egészen 2050-ig hajthatja előre a járművet.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség csillagászat űrkutatás kozmosz


Megtekintések száma: 42523





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet