Váratlan dolgok derültek ki a sivatagban élő emberek szervezetével kapcsolatban

2017. február 26., vasárnap




Egy bámulatos evolúciós képességgel rendelkeznek.

Valami kiderült

Chilében, az Atacama sivatagban valami olyanra derült nemrégiben fény, mely biológiai szempontból elképesztő felfedezés lehet. Főleg azért, mert az emberi szervezettel, és annak bámulatos alkalmazkodóképességével is kapcsolatos.

Az emberi test kutatása már több évtizede folyik, és ezalatt az idő alatt számtalan dolgot tudtunk meg annak működéséről.

Azt azonban csak néhány éve kutatják, hogy az egyes népcsoportok genetikai készlete, és a szervezete hogyan fejlődött, és igazodott az adott környezeti viszonyokhoz, tájakhoz, kontinensekhez.

Egyedülálló evolúciós képességek

Dél-Amerika Quebrada Camarones nevű régiójában szinte szabályosan mérgező a víz. És hogy ez hogy függ össze a kutatásokkal, melyeket fentebb említettünk?

Hát úgy, hogy kiderült, hogy az itt, és a környék közelében élő emberek valami olyan módon alkalmazkodtak a megváltozott környezethez, hogy számukra nem mérgező a víz, mely 100-szor több méreganyagot, többek között arzént tartalmaz, mint az megengedett lenne.

A WHO szerint ennek a víznek a hosszabb távú fogyasztása súlyosan egészségkárosító hatású lehet, de akár halált is okozhat.

Ennek ellenére a vizsgálatok során megfigyelték, hogy az Atacama sivatag környékén élő emberek valamiféle evolúciós előnyt fejlesztettek ki, hogy képesek legyenek alkalmazkodni a mérgező vízhez.

Mások meghalnának, nekik nem árt

Persze ez nem az elmúlt években fejlődhetett ki, ugyanis az evolúciós lépték mindig több ezer évet ölel át, és ez most is így volt.

A víz errefelé régóta mérgező, és több tízezer év kellett ahhoz az itt élő népcsoportok kifejlesszék ezt a genetikai túlélőeszközt.

A vizsgálatok során arra is rájöttek a tudósok, hogy a környéken élőkben vannak olyan enzimek, melyek képesek lebontani a vízben lévő anyagokat, amik mérgezőek.

Az egyik ilyen enzim például az arzént bontja le. Más szóval mondva az itt élők képesek olyan mérgező vizet inni, és rendszeresen fogyasztani minden egészségkárosító hatás nélkül, amibe mások belehalnának.

A jelenség nagyon sokat árult el most az emberiségnek és a tudománynak arról, hogy az evolúciós mennyire sokrétű, és mennyire nagymértékben képes segíteni az egyes népcsoportokat a túlélésben.

tudomány egészség orvostudomány genetika evolúció


Megtekintések száma: 163196





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet