Váratlan dolgot fedeztek fel a Marssal kapcsolatban!

2017. augusztus 23., szerda




Nem gondolták volna a tudósok, a felfedezés sok mindent megváltoztathat.

A Marsron globális szinten olyan folyamatok játszódhatnak le, amikről nem is gondoltuk volna, hogy léteznek. A szakérők és a Marson vizsgáló NASA tudósok szerint ugyanis úgy néz ki, hogy hóviharok dúlnak a Marson.

Legalábbis komolyabb csapadékok jeleit figyelték meg a felhőket tanulmányozva.

Eddig a szakértők úgy hitték, hogy a hó alacsonyan fekvő marsi felhőkből hullik, amelyek lassan és ritkásan ereszkednek a talaj felé az erős szelektől mentes környezetben.

Azonban ez nem így van a jelek szerint, hanem rendes havazási folyamatok vannak a Marson, vagyis a viharosan keringő jeges vízrészecskék percek alatt csapódnak a talajnak, nem pedig órák alatt, lassan ereszkednek.

A Marson persze ettől még nem egy vastag hótakaró lenne, amiben hógolyózni lehetne. Sokkal inkább egyfajta vastagabb jégpáncél lehet.

A Mars légköre százszor ritkább, mint a Földé, de még mindig elég sűrű ahhoz, hogy változatos időjárása legyen, például felhők és szelek alakuljanak ki a légkörben.

Azt eddig is sejtették, hogy a mars sarkainál óriási vízjég rejtőzhet a felszín alatt.

Kimutatták, hogy a felhők alatt a havas csapadékot nagyon heves, ereszkedő szelek szállítják. A légzuhatag, vagy más néven lecsapó légtest olyan erős leáramlás, mely hirtelen pusztító szélvihart eredményez a talajfelszínen vagy annak közelében.

Rengeteg mindent nem tudunk még a Marsról, és ezen felfedezés remekül rávilágít erre.

Sokan úgy gondolják, hogy a havas vagy inkább jeges csapadék leszivárog a talajba, majd ott felmelegedve, kicsapódik víz formájában, így táplálva az esetlegesen létező földalatti marsi életet.

A Mars földalatti ökoszisztémájára egyelőre nincs komolyabb bizonyíték azon kívül, hogy a bolygó légkörében nagyon erős a metán koncentráció, ami a legújabb kutatások szerint biológiai eredetű, tehát élőlényektől ered.

Ráadásul a metán lebomlási ideje történelmi léptékben rövid, így az elmúlt években, évtizedekben kellett valaminek megtermelni ezt a vörös bolygón...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány mars élet a marson maskutatás


Megtekintések száma: 59539





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet