Váratlan felfedezés a Föld magjával kapcsolatban

2017. január 10., kedd




Olyan dologra jöttek rá a belső maggal kapcsolatban, amiről ez idáig fogalmunk sem volt.

A Föld magjának rejtélye

A Föld magjával kapcsolatban nagyon nehéz új felfedezéseket tenni. Ez nem csak azért van, mert alapvetően a róla készült fizikai és kémiai modellek nagyrészt csak elméleti modellek, hanem azért is, mert szinte lehetetlen megközelíteni.

Ebből adódóan tanulmányoznunk is nehéz, ennek hiányában pedig a tudomány nagyrészt csak találgat, hogy pontosan milyen is lehet Földünk belseje, vagy, hogy hogyan nézhet ki a belső mag.

Az utóbbi évtizedekben sok helyen indítottak mélyfúrásokat, hogy lefúrjanak a Föld köpeny rétegéig, ami a földkéreg alatt helyezkedik el.

Már az is nagy eredmény lenne, ha idáig le tudtunk volna fúrni, de idáig nem született meggyőző eredmény, hiszen a mélyben több ezer méter mélyen már olyan magas a hőmérséklet, hogy elromlanak, deformálódnak a fúrófejek, és a rájuk szerelt érzékelők.

Nem ismertek az összetevők

Annyit tud a tudomány jelenleg, hogy a földmag két részből, egy folyékony külső és egy szilárd belső övből áll.

Bolygónk legbelső, nagyjából 1200 kilométer sugarú részének lehetséges összetevőit évtizedek óta kutatják a szakemberek.

Esélytelen, hogy közvetlenül tanulmányozni tudjuk, de ha a földrengés hullámokat tanulmányozzuk, akkor talán jobban képet kaphatunk a belső részben zajló folyamatokról. Ez lehetséges azzal, hogy megnézik, a földrengéshullámok az egyes területeken hogyan hatolnak át.

A kutatók jelenleg úgy vélik, hogy a szilárd halmazállapotú belső magot nagyjából 85 százalékban vas, körülbelül 10 százalékban nikkel alkotja.

Ismert lehet a hiányzó 5%

A hiányzó 5 százalék beazonosítására a Tohoku Egyetemen dolgozó Ohtani Eidzsi és kollégái a vas és a nikkel egy ötvözetét hozták létre, amelyet aztán szilíciummal vegyítettek. Így próbáltak közelebb kerülni a nagy rejtélyhez, hogy mi alkotja még a magot, mert azelőtt rengeteg teória volt ezzel kapcsolatban.

A létrehozott keveréket a kutatók ezután betették egy olyan közegbe mely a belső Földmagot hivatott szimulálni, tehát olyan viszonyok keletkeztek, mintha ott lett volna jelen.

A keverék aztán elkezdett pontosan ugyanúgy viselkedni, mint amit a különféle rengéshullám és szeizmikus vizsgálatok során tapasztaltak.

Ezért most azt feltételezik a kutató és a tudósok, hogy a Föld magjának rejtélyes és hiányzó összetevője a szilícium lehet.

Ez még egyelőre nem 100%-osan bizonyított, de több kísérletet is elfognak még majd végezni ez ügyben. Egyesek úgy gondolják, hogy nem tiszta szilíciumból áll az ismeretlen 5%, és még más, eddig ismeretlen elemeket is felfedezhetünk majd.

tudomány rejtély rejtélyek föld földünk


Megtekintések száma: 127722





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet