Végső bizonyítékokat találtak arra, hogy a halálunkkor lepereg előttünk életünk filmje

2023. szeptember 24., vasárnap
Tudósoknak először sikerült rögzíteni egy haldokló ember agyi aktivitását, felfedve olyan folyamatokkal kapcsolatos agyhullám-mintákat, mint például az álmodás és az emlékek felidézése.

A vizsgálatot nem kifejezetten arra tervezték, hogy az agy aktivitását mérték, mégis sikerült minden egyes fontos momentumot megörökíteni – olvasható a Scimex tudományos portál jelentésében.

A kutatók egy 87 éves, epilepsziában szenvedő beteg agyhullámait figyelték EEG segítségével, ám időközben a páciens hirtelen rosszul lett, szívrohamot kapott, és meghalt. Miközben a beteg a halálán volt, a kutatók folytatták a méréseket, így sikerült 15 percnyi agyi aktivitást rögzíteniük, közvetlenül a férfi eltávozása előtt.

Főként azokra a 30 másodperces szakaszokra összpontosítottak, amelyek a szívverés leállásának két oldalán helyezkedtek el. Meglepő módon a gamma-oszcillációként ismert agyhullámtípusok fokozott aktivitását észlelték, amik olyan folyamatokban vesznek részt, mint például az álmodás, a meditáció és az emlékek előhívása.

„Az agy a halálunk előtti utolsó fontos életeseményeket játszhatja le, hasonlóan a halálközeli élményekben tapasztaltakhoz. Ezek az eredmények megkérdőjelezik az arra vonatkozó elképzeléseinket, hogy pontosan mikor ér véget az élet, és fontos kérdéseket vetnek fel a szervadományozás időzítésével kapcsolatban is” 

– magyarázta a tanulmány vezető szerzője, dr. Ajmal Zemmar.

A kutatócsoport szerint a megfigyelések arra utalnak, hogy az agy még azután is képes összehangolt tevékenységekre, hogy vér már nem áramlik át rajta. 

A gamma-hullámok hasonló változásait kísérleti rágcsálókon a halál időpontja körül már korábban is kimutatták, és ez volt az első alkalom, amikor embereknél ugyanilyen aktivitást detektáltak.


Megtekintések száma: 61459

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet