Veszélyben a Mars One Projekt?

2016. december 10., szombat




A Mars One nagyszabású akcióterv keretében juttatott volna korábban először embert a Mars felszínére. Most úgy tűnik, hogy veszélyben a terv.

Űrverseny a Marsért

Annak idején, mikor a Mars One a semmiből megjelent, és azt tűzte ki célul, hogy embert juttat a Marsra, senki sem vette komolyan. Aztán ahogy előállt az üzleti és technológiai stratégiájával, mindenki elkezdett abban reménykedni, hogy itt most valóban egy komoly projekt fog megszületni.

Az elmúlt években aztán bejelentették, hogy milyen űrruhát fognak viselni a Mars One keretében a Marsra repülő űrhajósok, és hogyan fogják létrehozni az első telepeket a Marson.

A NASA jelenleg három Mars-misszión dolgozik az Európai Űrügynökséggel, és 2020-ban tervez újabb robotot küldeni a negyedik bolygóra. Emberes küldetéssel viszont csak a 2030-as években próbálkozna.

Ott van azonban még Elon Musk, akinek jelenleg talán a legnagyobb előnye van, és egyenesen azt ígérte az embereknek egy bemutató keretében, hogy 6, azaz hat(!) éven belül embert fognak küldeni a Vörös bolygóra.

Veszélyben a Mars One?

Úgy tűnik, hogy a Mars One elodázhatja a terveit, így akár ki is hullhat a versenyből, ha minden így marad. Miről is van szó pontosan?

A Mars One konzorcium bejelentette, első emberes missziója a Vörös Bolygóra 2031-ig nem indulhat el. A korábban tervezett dátum 2026 volt. Első robotmisszióját szintén elnapolta négy évvel, így 2022-re tervezi.

A Mars One-t megvette a svájci InFin Innovative Finance AG vállalat, a késlekedés valószínűleg az ezzel járó „új pénzügyi stratégiához” köthető. A felvásárlást a múlt héten jelentették be.

Jelenleg a Mars One két társaságot ölel fel: a brit Mars One Ventures részvénytársaságot, valamint a nonprofit, holland Mars One Alapítványt.

Ígéretes tervek

Az eredeti, vitatott elképzelés szerint úttörő telepeseket küldenének a Marsra, ahol állandó emberi bázist állítanának fel.

140 ország mintegy 200 ezer reménybeli asztronautája jelentkezett a projektre, amelyet részben televíziós valóságshow keretén belül finanszíroznának.

A létszámot a szelekció során 100-ra csökkentették, közülük 24 indulhat majd el a visszatéréssel nem kecsegtető, hét hónapos útra.

Ki ér oda előbb?

Nagyon sokan örülnek, hogy ekkora űrverseny alakult ki a Mars meghódításáért. A különféle szervezetek, cégek szinte saját ügyüknek tekintik, hogy elérjék a bolygót, talán nem véletlenül, és a kutatók szerint ez nagyon jót tesz az űrkutatás fejlődésének.

Nem számít, ki ér oda előbb, mert két, három évtizeden belül valóban ember lépkedhet a Mars felszínén, és óriási felfedezéseket tehet az emberiség nevében.

Ez az űrverseny lehet később a Mars kolonizálásának következő lépcsőbeni mozgatórugója is.

tudomány technológia technika mars marskutatás űrkutatás marsmisszió


Megtekintések száma: 33653





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet