Veszélyben minden ország? Egy év múlva visszazuhan a Földre a kínaiak űrállomása, mely felett elvesztették az irányítást

2016. október 10., hétfő
Veszélyben vagyunk? Egy év múlva vissza fog hullani a kínai űrállomás, mely felett elvesztették a kínaiak az irányítást. Vajon hová fog csapódni az óriási szerkezet a bolygón?

Bár még majdnem egy év van hátra, máris a közelgő veszélyről kezdtek beszélni a kormányok és a különböző űrügynökségek.

Valós a veszély, ugyanis az űrállomás roncsai el fogják érni a felszínt, és már csak az a kérdés, hová fog becsapódni.

Az űrállomás, mely kimúlt az űrben

A Tienkung-1 2011-ben állt Föld körüli pályára, és csak néhány évre tervezték a működését. Az volt az eredeti terv, hogy ha lejár a műszaki ideje, akkor egy tervezet keretében, maximálisan felügyelt módon megsemmisítik a szerkezetet.

Ezt úgy oldották volna meg, hogy mesterségesen beléptették volna a légkörbe, ahol reményeik szerint darabokra hullott volna, és egy része elégett volna. A fennmaradó darabok pedig egy senki által nem lakott vízterületen csapódtak volna be.

Igen ám, de a pocsék kínai tervezésnek – és minőségnek – köszönhetően a berendezései annyira kezdtek tönkremenni, hogy már nem lehetett tovább irányítani, így le fog zuhanni.

El fogja érni a felszínt, de senki sem tudja, hol csapódik majd be

A bejelentés hallatára a világ különböző országai elkezdtek aggódni, és azt latolgatni, hogy vajon mekkora az esély arra, hogy rájuk zuhan az űrállomás.

Az űrállomás legnagyobb része el fog égni, de lehetnek benne olyan darabok, amelyek egyben elérhetik a Földet.

A 8,5 tonnás űreszközből ezek néhány tíz kilogrammot tehetnek ki, ám azt nem lehet tudni, hogy pontosan hova csapódnak be. Még csak előzetes becsléseik sincsenek a tudósoknak arra, hogy hol ér majd földet.

Nagyobb az esélye annak, hogy óceánba zuhannak a darabok, annak csekély a valószínűsége, hogy lakott területre esnek, azonban amíg egy kicsi esély is megvan erre, addig senki sincs biztonságban.

Ráadásul ez olyan számításokon alapul, amik még mindig nem eléggé pontosak.

Hatalmas kárt okozhatna

A szakemberek felhívták arra a figyelmet, hogy a hajtóművek a légkörben lefékeződnek annyira, hogy szabadesésben zuhannak majd. Így is tudnak kárt okozni, például összetörni egy ház tetejét.

Ha pedig sok tucat darab éri el a felszínt, akkor egy kisebb meteorzáporra hasonlító pusztítást tud véghezvinni, ami akár emberi életeket is követelhet, az anyagi károk mellett.

Az elkövetkező hónapokban minden bizonnyal még pontosabb kalkulációk fognak készülni, és a nemzetek reménykednek abban, hogy ne lakott terület fölött csapódjanak a felszínbe az elégést túlélő nagyobb fémdarabok.

katasztrófa tudomány technológia érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 56724

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet