Veszélyes mikrobák szabadulhatnak fel az Alpokból?

2017. április 17., hétfő




Vastag sejtmembránnal rendelkező, rendkívül szívós organizmusokat találtak az ottani mintákban.

Veszélyes mikrobák leselkedhetnek ránk, és egyre több féle különféle kórokozó ütheti fel a fejét Európában?

Sajnos az Alpokban elvégzett rendszeres mintavételezések egyértelműen ezt mutatják.

Ugyanis a Szahara felől a hatalmas, és kitartó szelekkel együtt olyan különös, bizonyos szempontból gyilkos organizmusok érkeznek folyamatosan, melyek egész Európában elterjedhetnek.

Ezek a szelek sok esetben ugyanis igen nagy mennyiségben tartalmaznak a Szaharából származó homok és porrészecskéket. Ezek pedig sokkal nagyobb kockázatot jelentenek, mint eddig bárki gondolta volna.

Ezek ugyanis olyan baktériumokat hoznak magukkal, melyek kifejezetten vastag sejtmembránnal rendelkeznek, amik nyomán rendkívül szívósak és ellenállóak.

Ráadásul vannak köztük veszélyesek is melyek olyan gombák formájában jelenhetnek meg és terjedhetnek el a kontinens többi részén, melyek tönkretehetik a mezőgazdaságot.

Ha ezek megvetik itt a lábukat, az nagy veszélyekkel járhat.

Szaharában előforduló szinte összes mikroorganizmus jelent van most az Alpokban. Ez korábban nem volt így. Az alpesi hó mintákban talált gombák egy része veszélyes a gabonafélékre, zöldségekre, gyümölcsökre, kétszikű növényekre, fákra, és allergén is egyben.

De egyes feltételezések szerint lehetnek olyan organizmusok is köztük, ami akár emberi megbetegedéseket is okozhat.

Ez azért is lehet tragikus a jövőre nézve, mert valószínű, hogy ezek a baktériumok és organizmusok már régóta jelen vannak és gyűlnek az Alpok jegében, felső hórétegeiben.

Azonban azért csak most sikerült őket kimutatni, mert a globális felmelegedés miatt olvadásnak indult minden.

Vagyis ki tudja milyen eredetű, és mekkora veszélyt jelentő organizmusok szabadulhatnak ki a jég alól az elkövetkező években.

Ezek egy jó része akár évszázadok, vagy évezredek óta ott szunnyadhat, a globális felmelegedés pedig felkelti őket mély álmukból, hogy aztán a bolygóra szabadítsa őket.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes érdekesség globális kataklizma


Megtekintések száma: 25304





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet