Világbékében élünk, vagy sem? Tényleg közel vagyunk egy új, békés világhoz, ahol nem lesznek többé háborúk?

2016. december 14., szerda




Nem egyforma ma sem a kutatók álláspontja arról, hogy világbékében élünk-e vagy sem. Bár napjainkban is vannak háborús konfliktusok, ezek már nem olyan mértékű és jellegű összetűzések, mint több évtizeddel ezelőtt, és világtörténelmi viszonylatban a legbékésebb időszakát éljük a Földnek. Ez lehet-e egy óriási, világháború előtti csend? Vagy tényleg közel a háborúk nélküli világ?

Kevés békés év volt az elmúlt 3 és fél ezer év alatt

Bizonyára ismerős lehet a mára már kissé közhelyessé vált mondás, és tény, miszerint a Földön az elmúlt 3500 évben mindösszesen 240 békés év volt.

Az emberiség sohasem volt híres arról, hogy a konfliktusokat képes volt egymással leülve megbeszélni, és mindig is voltak hatalomvágyó emberek és nemzetek, főleg a régi időkben.

A régmúlt nagyon gyakori háborúi, terjeszkedései mind-mind betudhatóak voltak annak, hogy az ember is sokkal primitívebb gondolkodásmódtól volt hajtva.

Ne feledjük ugyanis, hogy nem is olyan régen volt még az is, hogy a nőknek nem volt szavazati joguk, és nem tekintették egyenlő félnek őket a társadalomban.

Úton egy sokkal békésebb világ felé

Sokan gondolják úgy, hogy a sok ezer év történelme alatt az ember teljesen átformálódott, és egy olyan tudatos lénnyé avanzsálódott, mely képes jobban mérlegelni a konfliktusokat, ezáltal a jövőben egyre kevesebb háborút eredményezve.

Ugyanakkor mások arra világítanak rá, hogy bár a tendencia valóban statisztikailag kimutatható, az ellenben szintén tény, hogy bizonyos értelemben sokkal véresebb, sokkal durvább háborúk zajlanak le.

Ennek kapcsán szokták megállapítani azt, hogyha valaha lesz harmadik világháború, akkor nem tudni hogyan fog lezajlani, de az biztos, hogy a negyediket már kövekkel és botokkal fogjuk vívni.

Tény, hogy egyre kevesebb az olyan háború, mely országok között zajlik. Ellenben a polgárháborúk, belső háborúk száma nem igazán csökkent jelentős mértékben, azonban ez alapvetően mégis jó dolog, ugyanis az országok között zajló háborúk mindig jóval nagyobb pusztítással és „rumlival” járnak.

Néhány évtizeden belül beköszönthet a teljes világbéke?

Elképzelhetetlennek tartják a legtöbben, de mégis vannak olyan hangfok, melyek szerint a világbéke gondolata már nincs is annyira messze, és hamarosan, akár évtizedeken belül el lesz ültetve a kollektív tudatban.

Az statisztikailag alátámasztott, hogy az utóbbi évtizedekben a háborúk kimenetele 10%-kal többször alakul úgy, hogy a felek „háborún kívül” megállapodnak egymással. Ez az arány később még magasabb lehet, ezzel felszámolva az összes fegyveres konfliktust.

A belső polgárháborúk száma is így csökkenhet majd minimálisra, és bekövetkezhet egy olyan helyzet, amikor az emberiség lélekben is megérik ahhoz, hogy békében, egy meghatározott viszonyrendszer keretében éljenek a nemzetek egymás mellett úgy, hogy az mindenkinek jó legyen.

És hogy mire alapozzák ezt a jövőkutatók? 4 jól meghatározható elem miatt.

Az első az, hogy a demokrácia terjedése az olyan, korábban nem demokratikus államokban teljesen más erőviszonyokat alakíthat ki. Szép lassan az utolsó önkényuralmi alapon működő hatalmak, elnyomó rendszerek is meg fognak szűnni.

A másik elem a globalizáció. Manapság ugyanis egyre jobban afelé tendálnak a folyamatok, hogy egy adott célt sokkal könnyebb és kevésbé veszteséges elérni gazdasági úton, mint háborúval. a háború manapság már egyszerűen nem éri meg a nemzeteknek.

A háború már múlt századi gondolkodás, és míg a múlt század emberének szerves része volt gondolkodás szintjén, hogy ha kell valami, és a demokrácia falakba ütközik, akkor háborúzni kell, manapság már a legtöbb jogszabály a háborút bünteti, illegalizálja.

Az utolsó eleme ennek az egésznek a tény, hogy az országok határai már viszonylag kötöttekké váltak, azaz véglegesedtek. Ma már egyetlen ország sem indítana azért háborút, hogy területeket nyerjen.

Az utolsó háború a Földön

Ezek együttesen valóban elhozhatják a világbékét az emberiség számára, de az a nagy kérdés, hogy ez a helyzet örökké fenn fog állni, vagy megágyaz majd valami sokkal nagyobb, egész bolygót érintő konfliktusnak?

Bárhogyan is, ha valaha lesz harmadik világháború, abba feltehetően a világ szinte összes nemzetállama bele lesz rángatva.

A jövőkutatók úgy sejtik, hogy ez a harmadik felvonás sajnos elkerülhetetlen,d e egyesek a világbéke előtti utolsó nagy háborúként írják le. Nem csak azért, mert utána az emberiség újra visszakerülhet a kőkorszakba, hanem azért, mert ez egy utolsó, hatalmas tanulság lesz az erőszakról, ami az emberiséget felébreszti a fájdalmas apátiából.

rejtély érdekes rejtélyek érdekesség harmadik világháború


Megtekintések száma: 11355





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet