Világító tengeri élőlényt fedeztek fel a tenger mélyén!

2017. augusztus 1., kedd




A Hawaii-szigetek északnyugati partjainál, 300 méteres mélység alatt találtak rá az eddig ismeretlen lényre.

Ilyet még nem láttál. egy olyan új élőlényt fedeztek fel a tenger mélyén, mely világítani is képes. Soha ezelőtt nem találtak még ilyen fajt, ami ráadásul egy cápafaj egy példánya.

A lámpáscápa fajok csoportjába tartozhat feltételezhetően, de még további elemzésekre van szükség, hogy biztosra megállapítsák.

Az új faj, az Etmopterus lailae mindössze 900 grammos, és a többi lámpáscápához hasonlóan képes világítani a sötétben. Bár a kutatók egyelőre nem tudják, hogy az élőlénynek mi szüksége a biolumineszcenciára, a legvalószínűbb, hogy álcázáshoz, áldozatai magához csalogatásához, vagy a társak figyelmének felhívásához használja a fényeket.

Jelenlegi ismereteink szerint legalább 450 cápafajról tud az emberiség, és napjainkban már nagyon nehéz és ritka, hogy új cápafajok kerüljenek elő, mivel ezek viszonylag nagyobb testű élőlények, könnyebb őket észre venni.

A parányi cápa felfedezése ezért a hatalmas óceánban igen izgalmas a szakértők számára.

A cápafaj annyira különleges, hogy a jellemzői teljesen elkülönítik más cápafajoktól. Az állatnak többek közt furcsa fejformája, valamint szokatlanul nagy és domború ormánya van.

Ennek oka az lehet, hogy a mély sötétjében az élőlény nem támaszkodhat a látására, így kifinomult szaglását használja a táplálék megtalálásához.

Kinézetre rendkívül furcsa, és a világítási képessége sem teljesen tisztázott, ugyanis nem tudják, hogyan és miért alakulhatott ki ennél a fajnál.

Az egyszer biztos, hogy a különleges látvánnyal rendelkező cápafaj most alaposan felforgatta a tudományos állóvizet.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség


Megtekintések száma: 173263





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet