Világméretű hackertámadások lehetnek a jövőben?

2017. november 9., csütörtök




Egyes jövőkutatók szerint az elkövetkező években világméretű, több százezer ember életét követelő hackertámadások fognak bekövetkezni, melyre a modern infrastruktúra nincs felkészülve.

Mit tennél, ha egy repülőn ülnél, amit egy hackertámadás keretében beleirányítanának egy belvárosi épületbe? Vagy akkor mit tennél, ha két nagy sebességű vonatot ütköztetnének egymással az internetről?

Sajnos ezek a forgatókönyvek ma már nem holmi sic-fi szülemények. A helyzet és a lehetőség nagyon is valós lehet, ha a dolgok úgy haladnak, ahogy.

Aggasztó trendek

Egyre aggasztóbb trendet követ a világ. A hackerek egyre többen vannak, és csak egy részük tekint magára etikus hackerként. Csak az Egyesült Államokban évről-évre egyre több elektronikus úton elkövetett bűncselekményt követnek el.

Ezek nagy része vagyonosodási bűncselekmény, ahol a hackerek ártatlan emberek számláját csapolják meg, néha pedig komoly cégekét is.

Már önmagában ez nagyon nagy veszélyt hordoz, azonban ez semmi ahhoz képest, ami néhány év múlva, vagy alig egy évtizeden belül jöhet.

A jövőkutatók ugyanis egy rendkívül borzalmas jövőt jósolnak az emberiség számára, ha nem sikerül a jelenlegi trendeket megállítani, és megfelelő biztonsági rendszereket kifejleszteni.


Terrortámadás számítógépekkel

Akár már ma is képesek lennének olyan jól szervezett, különböző hálózatokon keresztül véghezvitt terrortámadást végrehajtani, mely emberek ezreinek életébe kerülhetne.

Gondoljunk csak arra, hogy valakik átvennék a légi irányítás feletti irányítást, és az összes levegőben repülő utasszállítót eltérítenék. Ma már minden árammal működik, és alig van olyan elem az infrastruktúrában, ami nem kapcsolódik valamilyen a netről is elérhető hálózathoz.

Az, hogy ezeket komoly, áthatolhatatlannak mondott tűzfalak védik, ne tévesszen meg senkit. A hackerek ugyanis kitartóak. Mindig is azok voltak.

Ha valaki védelmet fejlesztett ki, másnapra már megvolt a feltörési kulcs. Éppen ezért sohasem létezik tökéletes védelem, csak olyan, amit több időbe, nagyobb erőfeszítésbe kerül feltörni.

Sokan tartanak attól, hogy a jövő terroristái már nem fegyverekkel, hanem laptopokkal kényszerítik majd térdre a nyugati társadalmat. Erre sajnos minden előjel meg is van.

Emberek millióit ölhetik meg

Ilyen globális méretű terrortámadások nyomtalanul, minden előjel nélkül kivitelezhetők. A terroristák bármihez hozzáférhetnek, Az ivóvízkészletek szabályozásához, a kórházak belső hálózatához. Bárhol lekapcsolhatják majd az áramot, akár még az atomerőművek belső hálózatába is beférkőzhetnek.

Ha ez bekövetkezik, onnan egyetlen gombnyomással képesek lennének atomkatasztrófákat okozni, emberek millióinak életét oltva ki ezzel.

A jövő tehát nem egy túl bíztató képe vetít elénk, ezért sokan szorgalmazzák, hogy a cégek, és az országok sokkal nagyobb energiát és figyelmet fordítsanak a biztonságra, hogy egy esetleges kibertámadás során a társadalom fel legyen készülve mindenre, és minimalizálni lehessen a veszteségeket.

tudomány technológia technika az emberiség jövője terrorizmus


Megtekintések száma: 163377





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet