Világszerte szuperbaktériumok pusztítanak a kórházakban: jön a globális apokalipszis?

2018. szeptember 5., szerda




A mutálódás veszélye hihetetlenül magas. Mikor robban az a bizonyos világjárvány bomba? A tudósok szerint a helyzet kritikus...

A Melbourne-i Egyetem kutatócsoportja három olyan, többszörösen antibiotikum-rezisztens Staphylococcus epidermidis törzset fedezett fel, amelyek az utóbbi évtizedekben jelentek meg és terjedtek el világszerte.

A kutatócsoport hét ország 78 orvosi intézményéből származó minta alapján írta meg azt a tudományos tanulmányát, amelyet a Nature Microbiology folyóiratban közölt.

Gyakran csak a bőr felszínén vannak jelen, és nem feltétlenül okoznak fertőzést. Néhány embernél azonban olyan súlyos, invazív fertőzéseket okoznak, amelyek komplex kezeléseket igényelnek"

– mondta Ben Howden kutató az ABC News Australia számára nyilatkozva a most beazonosított szuperbaktériumokról.

Ezek a szuperbaktériumok tehát alapvetően azért veszélyesek, mert eleve minden emberben jelen vannak.

A legismertebb MRSA szuperbaktérium rokona, az S. epidermidis baktériumtörzs az orvostudomány jelenlegi ismeretei szerint gyakran megtalálható az emberi bőrön, és nem jelent tényleges veszélyt az emberi populáció többségére nézve.

A legyengült immunrendszerű emberek számára komoly veszélyt jelenthetnek az S. epidermidis baktériumok a műtéti sebek keletkezésekor, illetve az orvosi segédeszközöknek (katéterek, lélegeztető csövek...) az emberi testbe helyezése alkalmával is.

A kutatócsoport megállapítása szerint a most felfedezett három szuperbaktérium mindegyike ellenáll a világ kórházi protokolljaiban alkalmazott két legerősebb antibiotikumnak, a rifampicin és a vancomycin tartalmú szereknek.

A tudósok megállapítása szerint egyenlőre nincs a láthatáron egyetlen, az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok ellen eredményesen felhasználható orvosi megoldás sem.

Egyértelműen az antibiotikumok széles körű használata miatt alakultak ki mostanra a szuperrezisztens baktériumtörzsek. 

Az azonban még a kutatók számára is rejtély, hogy a világ minden részén és kifejezetten a kórházakban hogyan alakulhattak ki pontosan ugyanazok az antibiotikum-rezisztens baktériummutációk.

A kutatók szerint a kórházi fertőzések visszaszorítása érdekében most a baktériummutációk megfigyelése és elemzése mellett az a legszükségesebb teendő, hogy világszerte megvizsgálják a kórházak, hogyan érdemes változtatniuk az antibiotikumok felhasználásának jelenlegi protokolljain.

Lehet, hogy például érdemes lehet csökkenteni vagy akár teljesen elhagyni a többször használatos eszközök antibiotikumos kezelésének jelenlegi gyakorlatát.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség világjárvány


Megtekintések száma: 27394





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet