Világunk két univerzum ütközéséből született?

2017. január 8., vasárnap




Talán az ősrobbanás nem volt más, mint az ütközés keltette gigantikus energiákat felszabadító lökéshullám.

Új elmélet borzolja a kedélyeket tudományos körökben, mely azt állítja, hogy a világegyetemünk két kozmosz összeütközéséből született.

Ezt az összeütközést úgy is fel lehet fogni, mint egyfajta egyesülést, azonban ezen egyesülés során a két összeütközött világ megszűnt létezni, és a robbanás egy új világot hozhatott létre.

A Princeton Egyetem fizikusai azt feltételezik, hogy nem volt ősrobbanás. Pontosabban volt, de nem abban a formában, és nem úgy, ahogyan a mai fizika tanítja. Valójában ugyanis két 3 dimenziós univerzum ütközése által keltett lökéshullám volt.

Az ekpirotikus modellként emlegetett teória nem túl régi, bár hasonló elméletet korábban is vetettek már fel, azonban a mostani elmélet alaposan ki van dolgozva, és beillik a korábbi univerzum modellekbe.

Míg az ősrobbanás elmélet azt feltételezi, hogy a világ egyetlen szingularitási pontból alakult ki, emellett egy robbanás szórt szét a "semmiben", addig az ekpirotikus modell másról szól.

Paul Steinhardt elmondta, hogy az ősrobbanás egy kiváltott esemény volt. Egy olyan folyamat, mely más folyamatok hatásaként jött létre. Elméletük azért is hatásos, mert megmagyarázza azt, amit az ősrobbanás elmélet korábban sohasem tudott: mi okozta, és miért pont akkor ment végbe az ősrobbanás?

Eredetileg a világmindenség egy nagyon hideg és üres hely volt. A folyamatosan táguló világegyetem egy ütközés eredményeként jött létre, ez váltotta ki magát az ősrobbanást.

Bár a folytatás már ugyanúgy zajlott le feltételezhetően, mint az ősrobbanás elmélet leírja, az elején a kiváltó okok jelentősen eltérnek.

Ahogyan két 3 dimenziós kozmosz összeütközött, hatalmas kinetikus és egyéb energiák szabadultak fel. Persze itt is felmerül az az érdekes kérdés, hogyha így történhetett, az előző két 3 dimenziós világot mégis ki, vagy mi teremthette meg.

Illetve az, hogy a jövőben bekövetkezhet-e hasonló. Elmondásuk szerint olyan a világunk, mint egy hatalmas pohár, melyben a vízben úszó buborékok - univerzumok - alakulnak ki. Ezek időnként egymásnak ütköznek, megsemmisülve, új világokat hozva létre.

Rengeteg különféle feltételezés létezik arra vonatkozóan is, hogy milyen lehet az a teremtő erő, mely minden létrehozott. Vagy, hogy egyáltalán van-e ilyen, vagy az egész csak egy óriási, kozmikus szimuláció, esetleg véletlenszerűség műve.

Bár az emberiség napról napra egyre közelebb kerül saját teremtőjének rejtélyének megfejtéséhez, talán több ezer év sem lesz elég, hogy kiderítsük a nagy rejtélyt: ki teremtett, mi teremtett minket?

tudomány rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 97098





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet