Víz alatt lebegő csövet építenének a forgalomnak Norvégiában

2016. július 30., szombat




Norvégia hatalmas, víz alatti csövekkel akarja csökkenteni a kompok terhelését. A hivatalosan elsüllyesztett lebegő hídnak nevezett építmények a víz alatt húzódó, óriási csövekből, illetve az ezeket a helyükön tartó, a vízfelszínen lebegő pontonokból állnának. A mérnökök szerint a terv kivitelezhető, és megoldást nyújtani a főleg a kompszolgáltatás túlterhelését érintő problémára.

A norvégok megőrültek. - gondolhatnánk sokan, amikor a hírt olvassuk. A víz alatt lebegő csövek hallatán az ember akaratlanul is elgondolkodik azon, hogy ez mennyire ésszerű és hasznos.

Nagy meglepetésre azonban a technológia létezik, a szerkezet megvalósítható, és több gyakorlati haszna, jelentősége lenne, mint hinnénk.

A mintegy 30 méterrel a víz alá süllyesztett csövek a tervek szerint elég szélesek lennének, hogy kétsávos utak fussanak bennük. A norvég kompszolgáltatás a hírek szerint annyira túlterhelt az ingázók miatt, hogy már akár egy ilyen furcsa ötlet is megoldás lehet, és valózínűleg lesz is.

A norvégok körében ugyanis a terv futótűzként terjedt,

egyre több támogatója van, mérnökök, közlekedésügyi szakemberek, építészek személyében.

vizalatti-cso

A norvég kormány azért ilyen víz alatti alagutakban gondolkozik hidak helyett, mert az ország fjordokkal, öblökkel, hegyekkel és változatos formájú vízfelületekkel taglalt felszíne nem igazán jó terep átlagos (vagyis olcsó) hidak építésére.

A konstrukciós nehézségek mellett ráadásul vannak egyéb szempontok is: egyrészt az ország haditengerészete rendszeresen gyakorlatozik a fjordokban, másrészt

a norvégok nem akarják betonszörnyekkel tönkretenni a vidéket, mert szerintük egy völgyhíd nem művészeti alkotás.

Az országban már amúgy is 1150 alagút van, ebből 35 megy víz alatt, szóval a norvégok hozzá vannak szokva ahhoz, hogy egy csőben autózzanak. Ha a 25 milliárd dolláros projekt megvalósul,

2035-től egyes útvonalakon a 21 órányi hajózás mintegy felét lehetne kiváltani a víz alatt lebegő alagutakkal.

Az ötlet bár hajmeresztő, könnyedén kivitelezhető, és biztonságtechnikailag is megállja a helyét.

norveg-vizalatti-alagutak

A csöveket a vízfelszínen lebegő pontonok tartanák egy helyben, a pontonok kötelékét pedig a parthoz rögzítenék, hogy ne mozogjon el az egész szerelvény.

Ily módon stabillá válna, sokak szerint még nagyobb lenne ezeknek a  csöveknek a stabilitása, mint egy hagyományos hídnak.

Az elkövetkező években előtérbe fognak kerülni a nem szokványos építészeti megoldások, melyek csökkenteni hivatottak a hely hiányát, és az egyre növekvő forgalmat.

tudomány technológia technika érdekes hihetetlen érdekesség


Megtekintések száma: 14595





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet