Víz volt a Marson: a NASA biztos benne!

2017. január 20., péntek




Újabb, rendkívül érdekes bizonyítékot találtak arra, hogy egykoron egészen biztosan víz volt a vörös bolygón.

A Marson található víz kérdése már évek óta foglalkoztatja a tudósokat. Sokak szerint a víz jelenléte ma már nem vitatott.

Már csak azért sem, mert nem csak múltbéli nyomok utalnak rá, hanem egyes hírek szerint a bolygón jelenleg is létezhet nagyobb mennyiségű félig fagyott, sós víz.

Arról azonban még egy ideje folyt a vita, hogy mekkora mennyiségű víz lehetett ott, és elég volt-e ahhoz, hogy kialakuljon a Mars felszínén valamilyenfajta élet.

Az elmúlt években rengeteg olyan bizonyíték került elő, melyek alátámasztják azon sejtéseinket, hogy a Mars felszínének nagy részét egykoron hatalmas óceánok borították.

A jelen a NSA legsikeresebb szondájának és mars roverjének számító Mars Curiosty a bolygóra való leszállása óta rendre szállítja a tudományos felfedezéseket, melyek mind-mind az egykori Mars képét rajzolják a tudósok elé.

A marsjáró 2017 elejét egy újonnan felfedezett természetes formáció tanulmányozásával töltötte. Egy repedésekben gazdag szikláról beszélünk. A rések valószínűleg sárrepedések.

Amennyiben a feltevés helyes, ezek lesznek a rover által megfigyelt, első iszapon keletkezett hasadékok. A kiszáradt sár jelenléte értelemszerűen azt jelenti, hogy a Mars felszínén egykor nedves területek is előfordultak.

A kutatók azt feltételezik, hogy a vörös bolygón réges-régen óriási tavak terültek el. Ezek formálhatták ezeket.

Persze elvetődik már ennyi idő után a kérdés: hogyan tovább? Ha volt ugyanis víz rajta, akkor talán élet is lehetett. Ez pedig azt jelenti, hogy a felszínen, vagy felszín alatt akár ezen kihalt élőlények maradványaira bukkanhatunk.

Óriási felfedezés lenne, ha találnánk valami hasonlót, mert az bebizonyítaná, hogy nem vagyunk egyedül a világban.

Ugyanis ha a szomszédunkban is kialakult egykoron élet, függetlenül attól, hogy végül elpusztult, talán más planétákon is meg volt erre az esély.

Az, hogy eddig nem találtak a felszínen állati maradványokat, nem meglepő. A roverek ugyanis igen kis területét járták eddig be a vörös bolygónak.

Olyan, mintha valaki a Földön a Góbi-sivatagra juttatna el egy ilyen szerkezetet. Ha ott vizsgálódna, aligha találni valamit, és azzal az eredménnyel zárulna a kutatás, hogy a Földön nincs élet, és nem is volt.

Sokak szerint égető szükség lenne már egy olyan marsi szerkezetre, mely valóban akár több méter mélyre lenne képes lefúrni, és ott kielemezni a talajt, vagy különféle nyomok, fosszíliák után tudna kutatni.

tudomány mars marskutatás élet a marson


Megtekintések száma: 48673





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet