Vizet találtak a naprendszeren kívül

2016. július 8., péntek
Vízfelhőket sikerült megfigyelni egy hideg objektumon a naprendszerünkön kívül. Az égitest nincs messze tőlünk, viszont annyira halvány fénye van, hogy alig tudjuk megfigyelni.

Még 2014-ben sikerült felfedezni a WISE 0855 jelű barna törpét, amely már a kezdetektől lenyűgözte a csillagászokat: jelenleg ez a Naprendszeren kívüli leghidegebb ismert objektum, és mindössze 7,2 fényévre van a Földtől, de annyira halvány, hogy nagyon nehéz megfigyelnünk.

A Kaliforniai Egyetem (UC Santa Cruz) kutatói most a Hawaiion található Gemini North teleszkóp segítségével infravörös fényben vizsgálják meg a barna törpét, hogy rájöjjenek a pontos összetételére.

Ekkor fedezték fel a vízfelhőket is, amelyek az első ilyen képződmények a Naprendszeren kívül. 

teremto-naprendszer

"Gondoltuk, hogy egy ilyen hideg képződményen lehetnek vízfelhők, de ez az első bizonyítékunk, hogy tényleg vannak" - írta le egy sajtóközleményben Andrew Skemer csillagász és asztrofizikus, az egyetem adjunktusa.

A kutatók a megfigyelések eredményeit az Astrophysical Journal Letters tudományos folyóiratban publikálják.

A WISE 0855 megfigyelése egyébként mérföldkő a csillagászat számára, hiszenez az első olyan, saját gázóriásainkhoz hasonlóan hideg objektum, amelyet a Naprendszeren kívül is megfigyelhetünk.

Átlaghőmérséklete -23 Celsius-fok körül mozog, ami hozzávetőlegesen: a Jupiter átlaghőmérséklete, -143 Celsius-fok.

A kutatók összesen 14 órán keresztül vizsgálták a barna törpét. Kiderült, hogy a WISE 0855 atmoszféráját vízgőz és vízfelhők uralják, és nagyjából úgy festhet, mint a Jupiter.

bolygo

Nagyjából ötször olyan sűrű, mint a gázóriás, de utóbbinak sokkal viharosabb légköre lehet. A kutatók remélik, hogy a barna törpe vizsgálatával többet tudhatnak meg a gázóriásokhoz hasonlóan hideg objektumokról a Naprendszeren kívül is.

Egyes feltételezések szerint sokkal-sokkal több víz lehet a naprendszerben, mint ahogyan azt korábban hittük. Erről a kutatók és csillagászok nagy része meg van győződve. Állítólag a nagy özönvizet, melyet a Biblia is megemlít, az okozta, hogy bolygónk egy hatalmas vízből álló kozmikus felhőn haladt keresztül, és légkörünkben kicsapódtak az űrből érkező jégkristályok.

Forrás: Origo

tudomány csillagászat


Megtekintések száma: 4273

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet